Στο πλευρό του Σαϊντού η μαθητική κοινότητα – Κύμα συμπαράστασης στον 18χρονο πρόσφυγα που κινδυνεύει με απέλαση

 «Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα» δήλωσε μετά την παρέλαση στους δημοσιογράφους ο 18χρονος

Την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 τίμησε ο 18χρονος πρόσφυγας Σαϊντού Καμαρά ο οποίος παρέλασε με το σχολείο του ως αριστούχος. «Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα» δήλωσε μετά την παρέλαση στους δημοσιογράφους ο 18χρονος.

Ο μικρός Σαϊντού ήρθε στη χώρα μας το 2019 σε ηλικία 16 ετών, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι φυγής από τη πατρίδα του, τη Γουινέα, όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενδοικογενειακής βίας.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cisredb6oqtd)


Έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης / εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, κατάφερε να ενσωματωθεί στη σχολική κοινότητα, έκανε νέους φίλους και έλαβε την ελληνική παιδεία.  Η σχολική κοινότητα έχει αγκαλιάσει το παιδί και κινητοποιείται ώστε να παραμείνει στη χώρα. Ωστόσο σε λίγους μήνες κινδυνεύει με απέλαση. 


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cisrq6fqw2u9)

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cit17s2flq3t)

Οι επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς

«Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουϊνέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε στη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρο του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή που υπογράφεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το 15μελές Συμβούλιο του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και εστάλη πρόσφατα προς τους αρμόδιους φορείς.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση! Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται».

«Ελπίζουμε ότι ο μόχθος και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο θα εκτιμηθούν και ο Σαϊντού, θα ολοκληρώσει αυτό που άρχισε: την εκπαίδευσή του και την παραμονή του στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αλληλεγγύης και αληθινής φιλίας» συμπληρώνει σε δική της ανακοίνωση η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίου Δημητρίου.

Λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία

«Πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία» είπε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλαος Κακλαμάνος για τον νεαρό πρόσφυγα. Τον Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει, με συνέπεια να υποχρεώνεται τώρα να εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα.

«Ο πολιτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική αποφαση α’ βαθμού. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου» ανέφεραν πηγές του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ΕΡΤ.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: