Στιβ Μπάνον: Ο ιδεολόγος του Τραμπ στο εδώλιο της Δικαιοσύνης για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Πώς εμπλέκεται στα επεισόδια της εισβολής — Αντιμετωπίζει δίωξη με κατηγορίες για περιφρόνηση του Κογκρέσου – Πώς από σύμβουλος του Τραμπ έγινε «μαύρο πρόβατο» — «Γκρεμίζουμε το καθεστώς Μπάιντεν» είπε ο ίδιος πριν παραδοθεί στο FBI – Δείτε βίντεο

Κατά πολλούς, είναι ο άνθρωπος που προσέδωσε στην υποψηφιότητα Τραμπ το ιδεολογικό περίβλημα και το αφήγημα που την κατέστησε εντέλει νικηφόρα. Ο Στιβ Μπάνον, άλλωστε, υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ανομοιογενή ομάδα που προς έκπληξη των περισσότερων «προσγειώθηκε» στον Λευκό Οίκο το 2016.

Για άλλους, δεν είναι κάτι παραπάνω από έναν ακόμα αμφιλεγόμενο συνεργάτη, μέρος μίας αμφιλεγόμενης ομάδας που περιέβαλε έναν αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο. Όπως και να έχει, ο 68χρονος άνδρας βρίσκεται από χθες στα χέρια των Αρχών. Παραδόθηκε μία εβδομάδα μετά τις διώξεις που άσκησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον του. Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες ποινικές κατηγορίες που απήγγειλε η εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.


Η ειδική επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του αλλοτινού συμβούλου του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου. Αν και ο Μπάνον είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, εκείνος αρνήθηκε να το κάνει. Οι δύο Ρεπουμπλικανοί και επτά Δημοκρατικοί της επιτροπής υποστήριξαν ότι με τον τρόπο αυτό περιφρονεί το Κογκρέσο.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Ρεπουμπλικανή αντιπρόεδρος της επιτροπής του Γουαϊόμινγκ Λιζ Τσένεϊ είχε δηλώσει ότι ο Μπάνον κατείχε «ουσιαστική γνώση των σχεδίων» για τη διαμαρτυρία στις 6 Ιανουαρίου και τα σχέδια του Τραμπ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Τελικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την άσκηση διώξεων εις βάρος του, κατηγορώντας τον για «περιφρόνηση του Κογκρέσου», για τη «μη συνεργασία του με την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων» και για «άρνηση να προσκομίσει αρχεία και έγγραφα».

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην κατηγορία των πλημμελημάτων και τιμωρούνται με φυλάκιση έως ενός έτους και μέγιστο πρόστιμο 1.000 δολάρια. Ο πάντα πληθωρικός Μπάνον δεν συγκρατήθηκε από το να προσφέρει άρτον και θεάματα στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. «Γκρεμίζουμε το καθεστώς Μπάιντεν», είπε. «Θέλω να παραμείνετε συγκεντρωμένοι… Όλο αυτό είναι θόρυβος».

Αν και ο Στηβ Μπάνον συγκρούστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ και εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του τελευταίου, μέρος των αμερικανικών Μίντια τον αντιμετώπιζε έως το τέλος ως τον άνθρωπο που έκανε στην ουσία κουμάντο στην Ουάσιγκτον. Πράγματι, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του 45ου Αμερικάνου προέδρου και όπως ήταν φυσικό συνέχισε να κινεί τα νήματα και αμέσως μετά ως δεξί χέρι του προέδρου. Και αυτός, όμως, όπως τόσοι άλλοι πριν και μετά, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί εξαιτίας της παρασκηνιακής σύγκρουσης του με το δίδυμο Ιβάνκα-Τζάρεντ. Ο γαμπρός και η κόρη φρόντισαν τότε να εκδιώξουν τον άνθρωπο που επέμενε να υπαγορεύει αποφάσεις με ιδεολογικά κριτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσά τους, με τον μέχρι τότε κραταιό συμβουλάτορα να εξωθείται σε παραίτηση το 2017.

Παρά την απομάκρυνσή του και το γεγονός ότι δεν κατείχε κανέναν θεσμικό ρόλο κατά τη διάρκεια των γεγονότων, ο Στηβ Μπανον φέρεται να συζητούσε με τον τότε πρόεδρο, να τον συμβούλευε, να ασκούσε επιρροή πάνω του, αλλά και έλεγχο στις διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες που πρωταγωνίστησαν στα αιματηρά επεισόδια.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: