Στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας, συναντήσεις με Νταβούτογλου και Κάμερον

Προσφυγική κρίση, διασφάλιση εξωτερικών συνόρων ΕΕ και το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ βρίσκονται στο τραπέζι των «28» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις 10:20 θα έχει κατ” ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και εν συνεχεία, στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις 15:30 και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16:00.

Αύριο Παρασκευή συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθούν η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους – μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (όπως π.χ. Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Στο τραπέζι των «28» θα βρεθούν και τα σχέδια της Κομισιόν για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν, που θα διαδεχθεί την υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex. Οι προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής βασίζονται σε μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει πως «οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν ότι οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να τα διασφαλίζουν». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε επισημάνει ότι για τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων θα πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία. Frontex.

Στο τραπέζι των «28» θα βρίσκονται και οι ειδικές επιθυμίες της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την μεταρρύθμιση της ΕΕ. Μια γρήγορη λύση ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα από τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατέθεσε μόλις τον περασμένο μήνα μερικά μόνο ασαφή αιτήματα. Την ίδια στιγμή όμως ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2016.

«Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης που είναι η ενίσχυση των κρατών μελών που βρίσκονται στη λεγόμενη πρώτη γραμμή καιη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

«Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι τίποτα δε μπορεί να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη συγκατάθεσή του, ούτε μπορεί κανείς να το υποχρεώσει σε συνεργασία με τρίτη χώρα αν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Αυτό είναι σαφές από τη νομοθετική πρόταση που υποβάλαμε» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη κανένα κράτος-μέλος δε μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, πολλώ δε μάλλον, τις μεγαλύτερες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο μέλλον».

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: