Στην Λέσβο για το προσφυγικό ο Σουλτς-Χιλίαδες πρόσφυγες αποκλεισμένοι από την απεργία της ΠΝΟ

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις τραγικές εικόνες στη Λέσβο αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μεταβαίνει μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η Αθήνα έχει πρωτοστατήσει στη διαδικασία ενεργοποίησης των θεσμών στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, και επομένως η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στη χώρα μας δημιουργεί προσδοκίες ώστε να κινηθεί ένας ικανός πολιτικός μοχλός για την ενεργοποίηση εκείνων των δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποστηρίζουν μια ανθρωπιστική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.

Σημειώνεται πως με μαύρα υφάσματα στο ιστορικό δημαρχείο της Μυτιλήνης και σε άλλα σημεία της πόλης, ξεκίνησε χθες Τετάρτη το τριήμερο πένθος που κήρυξε ο δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στη Λέσβο.

Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με αφορμή την αναχώρηση τριάντα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 15.000 καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι πρόσφυγες παραμένουν αποκλεισμένοι στη Μυτιλήνη εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας της Π.Ν.Ο. Όσοι διαθέτουν χρήματα διαμένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης και οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες και παιδιά μένουν στους δρόμους, σε δημόσιους χώρους και πάρκα και φυσικά σε σκηνές στο χώρο του λιμανιού της πόλης.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, και όταν ενημερώθηκαν ότι παρατάθηκε η απεργία, εκατοντάδες ήταν αυτοί που διαδήλωσαν με συνθήματα για την άμεση αναχώρηση τους.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: