Στην Αθήνα το κουαρτέτο για να κλείσει η συμφωνία, οι τελευταίες εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα

Οι επικεφαλής των Θεσμών επιστρέφουν σήμερα και αρχίζουν το νέο γύρο συζητήσεων με την κυβέρνηση που αισιοδοξεί πως όλα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι αυτό θα ξεκλειδώσει όχι μόνο τη δόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το βράδυ έχει οριστεί το πρώτο ραντεβού με Σταθάκη-Τσακαλώτο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξει νομοθέτηση των κρίσιμων θεμάτων καθώς οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών εμφανίζουν σύγκλιση ως προς τα κόκκινα δάνεια και…απόκλιση ως προς το καθεστώς των δόσεων για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα φαίνεται πω εκτός από τις 100 δόσεις στο τραπέζι συζητείται ακόμη και το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης οφειλών των 12 δόσεων.

Για τις 100 δόσεις η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο μέχρι και το 2016 οπότε και θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις που θα προβλέπουν την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων που ζητούν οι θεσμοί, δηλαδή με μία μέρα καθυστέρησης να βγαίνουν εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες του Δημοσίου.

Η συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας προβλέπει τη σταδιακή μείωση του χρόνου καθυστέρησης που θα θέτει εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων τους οφειλέτες.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ο χρόνος από τις 30 μέρες να πέσει στις 20. Και από την αρχή του 2017 να πέσει στις 10 ημέρες.
Το σημερινό καθεστώς των 100 δόσεων προβλέπει πως η προθεσμία των 30 ημερών αρχίζει να τρέχει από την ημέρα που ο οφειλέτης έλαβε ειδοποιητήριο για τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν και την αυστηροποίηση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών και προϋποθέσεων ένταξης και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στην οποία σήμερα μπαίνει κανείς χωρίς…όρους.

Επιπροσθέτως θεωρούν ότι θα πρέπει ο φορολογούμενος να μπορεί μέσω του Taxisnet και όχι με παρουσία στην εφορία να μπαίνει στη ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή του.Σήμερα ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο αν μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Για τους πλειστηριασμούς και τον νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση εκτιμά μετά την βοήθεια που προσέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν στο Eurogroup υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία προκειμένου να προστατευτεί το 55-65% των δανειοληπτών με το όριο της αξίας της κατοικίας να φτάνει τις 170-180.000 και το εισόδημα από 20.000 ευρώ για άγαμο και να κλιμακώνεται για οικογένεια με δύο παιδιά κοντά στα 30-32.000 ευρώ.

*Για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προκρίνεται η λύση της επιβολής τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο και στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Action24.gr-Politiki

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: