Στην Αθήνα για το προσφυγικό ο Μάρτιν Σουλτς-H πρώτη αναχώρηση προσφύγων για Λουξεμβούργο

Στην Αθήνα έφτασε στις 7 το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, με αντικείμενο το προσφυγικό, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Λέσβο

Αμέσως μετά την άφιξή του παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας προς το Λουξεμβούργο, παρουσία και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, του Αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλ Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης.

Η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Schulz.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz θα επισκεφτεί το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και στη συνέχεια στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό.

Την Πέμπτη θα μεταβεί μαζί με τον Πρωθυπουργό στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων.

Συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα συναντήσει στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Ελλάδα και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Σημειώνεται ότι το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση πως στο θέμα των προσφύγων, χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα, αλλά χωρίς έργο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Χωρίς ατζέντα συνεχίζει να προσέρχεται η κυβέρνηση σε όλες τις κρίσιμες επαφές της με Ευρωπαίους ηγέτες και ανώτατους αξιωματούχους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται διχασμένη στο προσφυγικό και αναποτελεσματική στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι σημαντικές επισκέψεις στην Ελλάδα κορυφαίων προσωπικοτήτων.Πολλοί από αυτούς, στις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού, στήριξαν τη χώρα μας. Και εξακολουθούν να τη στηρίζουν. Δυστυχώς, έχει γίνει πλέον κοινός τόπος ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιπλεύσει σε σχεδία εν μέσω τρικυμίας. Κι ότι δεν καταθέτει καμία πρόταση, καμία σκέψη για να σταματήσει η τραγωδία στο Αιγαίο ή για να ξεφύγουμε από το μαρτύριο της σταγόνας από τις Βρυξέλλες.

Στα μεγάλα ζητήματα, στο προσφυγικό και στην ανάταξη της οικονομίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζει την τακτική του καλοκαιριού: Διπλή γλώσσα και μηδέν έργο.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: