Στίγκλιτς: Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα θα συμβεί και αλλού

Στίγκλιτς: Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα θα συμβεί και αλλού

«Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα το διεθνές πεδίο μάχης σε μία επιχείρηση να ξαναγραφτούν οι κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού», υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στην τελετή έναρξης του 16ου Συμποσίου της Σύμης, που φέτος διοργανώνεται στην Κέρκυρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως είπε, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, η εφαρμογή κανόνων που διευρύνουν τις αδικίες, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού.

Ο κ. Στίγκλιτς επέκρινε την πολιτική που επιβάλλει η τρόικα στη χώρα μας μέσω και του τρίτου μνημονίου, παραλληλίζοντας τα λάθη αλλά και τις επιδιώξεις με την πολιτική που ασκείται στις ΗΠΑ.

«Ήταν η ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι Τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε! Αλλά ο Ομπάμα είπε όχι. Πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε. Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τους Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο» σημείωσε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς.

Τη διεθνή συνάντηση οικονομικών και πολιτικών παραγόντων διοργανώνει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ φέτος συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι πρώην πρόεδροι της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια, ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα, ο Βρετανός βουλευτής και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, η πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μπιάνκα Τζάγκερ, καθηγητές οικονομίας διεθνούς φήμης, δημοσιογράφοι διεθνών οικονομικών εντύπων και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες από όλο τον κόσμο.

Το θέμα του συμποσίου είναι «Καλλιεργώντας τη συμμετοχικότητα σε εποχές κρίσης», ενώ μεταξύ των αντικειμένων που θα συζητηθούν είναι το θέμα του χρέους της Ελλάδας, η ανάγκη αναβίωσης του Ευρωπαϊκού Οράματος, οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις της Κρίσης, η Ασφάλεια και η Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ανθρωπιστικές Επιπτώσεις του Πολέμου στη Συρία και το ζήτημα των Προσφύγων, καθώς και η αναγκαιότητα ενίσχυσης των προοδευτικών δυνάμεων για την Προώθηση ενός πιο Συμμετοχικού Κοινωνικού Μοντέλου.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που διοργανώνει το συμπόσιο, υπογράμμισε ότι η παρουσία των προσκεκλημένων διασφαλίζει ότι σε μια περίοδο επώδυνη για τη χώρα μας, θα μπορούν να συζητήσουν και να ακουστούν απόψεις ελπίδας και προοπτικής χρήσιμες στη δύσκολη αποστολή εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: