ΣτΕ: Νόμιμη η μη επιστροφή του διαβατηρίου στην Αναστασία Βάτσικα λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του Τ.Τ.

Αυτό, πάντως, δεν την εμποδίζει  να μεταβεί και να κυκλοφορεί ελεύθερα  στα  κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωση με την  αστυνομική της ταυτότητα

Συνταγματικά και νόμιμα δεν επιστρέφεται το διαβατήριο που  έχει κατασχεθεί της Αναστασίας Βάτσικα συζύγου  του  Κυριάκου Γριβέα η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), αποφάσισαν οι σύμβουλοι Επικρατείας, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει  να μεταβεί και να κυκλοφορεί ελεύθερα  στα  κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωση με την  αστυνομική ταυτότητα,   προσθέτουν   οι δικαστές.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2009 κατ΄    εξακολούθηση  η Αναστασία Βάτσικα ως ιδιοκτήτρια του 50% της εταιρείας C&C Internasional και κατά 50% ο σύζυγός της Κυριάκος Γριβέας  είχε άμεση συνδρομή στο αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από κοινού (μαζί με τους συγκατηγορούμενούς της) που διαπράχθηκε  σε βάρος του Τ.Τ.          Αναλυτικότερα, το Τ.Τ. ικανοποίησε δύο αιτήματα της εν λόγω εταιρείας που έχει ως αντικείμενο εργασιών την οργάνωση ανά την υφήλιο ιατρικών συνεδρίων και της χορηγήθηκαν δύο ομολογιακά δάνεια 7 και 10 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας  10 και 7 ετών, τα οποία ενεκρίθησαν με  ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.

Στην συνέχεια, η εν λέγω εταιρεία με εκπρόσωπο τον Κυριάκο  Γριβέα  και το Τ.Τ. εκπροσωπούμενο από τον τότε πρόεδρό του Άγγελο  Φιλιππίδη ίδρυσαν την εταιρεία Post bank Green Institute S.A. (με ποσοστό 50% ο καθένας) η οποία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της  «πράσινης οικονομίας» (συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαλέξεις, κ.λπ.).

Στην συνέχεια συμφώνησαν, παρά τα αρνητικά στοιχεία  σε βάρος της Post bank Green Institute S.A. και  χωρίς εξασφαλίσεις, κ.λπ.  του Τ.Τ., ότι το τελευταίο θα αναλάβει την χρηματοδότηση της νεοϊδρυθείσης  θυγατρικής εταιρείας μέχρι 3.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι χρηματοδοτήσεις της Post bank πήγαν σε μικρότερες εταιρείες συμφερόντων της Αναστασίας Βάτσικα οι οποίες καρπώθηκαν 2.385.000 ευρώ.

Η ζημιά για το Τ.Τ., αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ανήλθε στα 17.641.000 ευρώ.  Η Αναστασία Βάτσικα κατηγορήθηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άμεση συνέργια σε κακουργηματική απιστία ύψους 20.135.000 ευρώ. Το επίμαχο ποσό διακινήθηκε μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες και μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ κατέληξε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους Γριβέα.

Έτσι, το  τρίτο δεκαήμερο του   Σεπτεμβρίου 2014 μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους το ζεύγος Γριβέα.Στον Κυριάκο Γριβέα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ. Η σύζυγό του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Γριβέας όσο και η κυρία Βάτσικα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της   κατοικίας τους. 

Όμως, η κυρία Βάτσικα κλήθηκε να παραδώσει -και  παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης- το διαβατήριο της, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004 σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται το διαβατήριο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.Στην συνέχεια η κυρία Βάτσικα προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη αφαίρεση του διαβατηρίου της, και αυτό της επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά της που είναι η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.          Μάλιστα, υποστήριζε τότε ότι έπρεπε ήδη να ήταν στο Ντουμπάι, όπου διοργανώνεται ιατρικό συνέδριο και ήταν υπεύθυνη για την διεξαγωγή του, ενώ υπογράμμιζε ότι  η αφαίρεση αυτή του διαβατηρίου είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.Τώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας,  αναφέρουν κατ΄ αρχάς, ότι η νομοθεσία που θεσπίζει περιορισμούς στην ελεύθερη έξοδο και είσοδο οποιουδήποτε Έλληνα δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Ακόμη, αναφέρουν οι δικαστές ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου μετά την άσκηση  κακουργηματικής ποινικής δίωξης, ανεξαρτήτως από το εάν υπάρχει απαγόρευση  εξόδου από την χώρα από δικαστική αρχή, δικαιολογείται από  λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την ανάγκη αποτροπής κινδύνου διαφυγής σε τρίτες χώρες (μη μέλη της Ε.Ε.) των προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν   ενδείξεις τέλεσης ιδιαιτέρως σοβαρής ποινικής κολάσιμης πράξης. Ακόμη,   αποβλέπει στην εξασφάλιση της αυτοπρόσωπης παρουσίας του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη και στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της, αλλά  και στην εξασφάλιση ότι «θα υποβληθεί στην εκτέλεση της ποινικής απόφασης».

 Εξάλλου, συνεχίζουν οι  σύμβουλοι Επικρατείας, η αφαίρεση του διαβατηρίου   δεν επέχει κρίση επί της ενοχής κατά του προσώπου του οποίου έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη και συνεπώς δεν ανατρέπει το τεκμήριο της αθωότητας για το ποινικό αδίκημα για το οποίο διώκεται.Παράλληλα, αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ (1477/2017)  με την αφαίρεση του διαβατηρίου δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, γιατί ως μέτρο δεν υπερβαίνει το αναγκαίο, όταν μάλιστα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες).

Επιπρόσθετα,   υπάρχει η δυνατότητα να επιστραφεί προσωρινά το διαβατήριο σε περίπτωση λόγων υγείας του ίδιου του κατηγορούμενου ή συγγενών του εξ΄  αίματος και εξ αγχιστείας όταν είναι αναγκαία η μετάβασή του στην αλλοδαπή.Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι το μέτρο της αφαίρεσης του διαβατηρίου είναι σύμφωνο  με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική  νομοθεσία.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης σε γνωμοδότησή (8/2014)  έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να αποδίδεται το διαβατήριο μετά την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανέφερε ακόμη, ότι δεν νοείται οι δικαστικές αρχές να κρίνουν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που απαγόρευσαν την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου και η δικαστική απόφαση να «καθίσταται ανενεργός και να παραμένει ανεκτέλεστη, εξαιτίας της άρνησης των αστυνομικών αρχών να παραδώσουν το διαβατήριο στον κάτοχο του».

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: