Σουδάν: Ο χρόνος τελειώνει για τους εγκλωβισμένους – Μαζική εκκένωση ενώ μαίνεται ο εμφύλιος

Πολυεθνικές δυνάμεις κομάντο απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους αλλοδαπούς -μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες- από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο λυσσαλέων εμφύλιων μαχών. Η πρώτη ομάδα 8 Ελλήνων (με 2 εξ αυτών τραυματίες) έχει ήδη εγκαταλείψει με ασφάλεια την εμπόλεμη χώρα με πτήση γαλλικού αεροσκάφους για 100 επιβάτες συνολικά. Επίσης, από το βράδυ της Κυριακής 23 Απριλίου τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μετασταθμεύουν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο, ώστε να μεταφέρουν τους Έλληνες πολίτες στο Τζιμπουτί.

Η ακραία επικινδυνότητα της κατάστασης για τους αμάχους του Χαρτούμ αποτυπώνεται στην επίθεση πυρός που δέχθηκε το όχημα διαφυγής του Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα. Την Κυριακή ο ορθόδοξος αρχιερέας μαζί με 4 ακόμη πολίτες (Έλληνες και μη) προσπάθησαν να μεταβούν από το κτήριο της μητρόπολής του στη γαλλική πρεσβεία του Χαρτούμ. Ο στόχος της απόπειρας δραπέτευσης των πέντε ήταν να βρεθούν υπό την προστασία των Γάλλων και του αποσπάσματος των ειδικών δυνάμεων που επιχειρεί στο Σουδάν για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών της συγκεκριμένης χώρας.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs4clerp2grd)

Όμως, καθώς επιβιβάζονταν σε όχημα, ο Μητροπολίτης και οι υπόλοιποι δέχτηκαν ομοβροντίες πυρών και αναγκάστηκαν να ματαιώσουν την απόδρασή τους, επιστρέφοντας στη Μητρόπολη -ευτυχώς σώοι και αβλαβείς. Οδηγός του οχήματος ήταν ο ίδιος ο κ. Σάββας, ο οποίος δήλωσε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό (Open) ότι «είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή. Χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μας μετέφερε στην πρεσβεία», ενώ ένας από τους Έλληνες επιβάτες στο ίδιο όχημα συμπλήρωσε πως «δεν νιώθω καλά. Χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μας είπε ο πρέσβης να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη, που οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs49i6dp5rft)

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια έχει τεθεί σε διαρκή συναγερμό και εγρήγορση, για τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου όλοι οι εγκλωβισμένοι Έλληνες να απομακρυνθούν τάχιστα από το Χαρτούμ. Με προσωπική εντολή απευθείας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας απέστειλε αεροσκάφη και προσωπικό (άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, ιατρούς και νοσηλευτές) στην πλησιέστερη προς το Σουδάν χώρα, την Αίγυπτο.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι στην Αίγυπτο θα σταθμεύουν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (C-130 και C-27J), μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, επιφορτισμένοι με την φρούρηση των αεροσκαφών. Στην Αίγυπτο επίσης ο επικεφαλής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Τα δύο αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από την Ελλάδα στις 17:00 της Κυριακής 23/4, ενώ προηγουμένως το ΥΠΕΞ είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

» Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

» Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: