Σουδάν: Οι μάχες συνεχίζονται ώρες μετά την κατάπαυση του πυρός

Πυροβολισμοί, εκρήξεις και μαχητικά αεροσκάφη ακούστηκαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, καθώς ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, θραύοντας την 24ωρη κατάπαυση του πυρός, λίγη ώρα αφότου επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή χθες το απόγευμα, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Όμως τη συμφωνημένη ώρα (στις 19:00 ώρα Ελλάδας), εκρήξεις, στήλες καπνού, η οσμή του καμένου μπαρουτιού και ριπές όπλων ήταν ακόμα εκεί. «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη κατευνασμού στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές», διαπίστωσε ο ΟΗΕ το βράδυ.

Στρατός και ΔΤΥ έσπευσαν να αλληλοκατηγορηθούν για την «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός». Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν όσο και με τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγό Χαμντάν Νταγκλό, και ζήτησε να σιγήσουν τα όπλα ώστε οι Σουδανοί «να επανενωθούν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους» και να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μαίνονται για τέταρτη ημέρα στο Χαρτούμ, τόσο κοντά στη διοίκηση του στρατού και στο προεδρικό μέγαρο, όσο και σε δύο βάσεις των RSF στα βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας.

During their coup, RSF (Rapid Support Forces) have destroyed siginfiicant number of aircraft and helicopters of #SudaneseAirFroce across Sudan. You can see them enjoying to set Mi-24 attack helicopters of #Sudan Air Force on fire at Jabal Awliya air base, south of #Khatoum. pic.twitter.com/Fk67Y1RiSq

— Babak Taghvaee — The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) April 18, 2023

rn”}” data-component=”Atcom.Sites.ProtoThema.Components.HtmlSnippets.Twitter”>

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Médecins Sans Frontières (MSF) ανέφερε ότι η έλλειψη ιατρικών προμηθειών, αίματος και ηλεκτρισμού απειλούν τις σωτήριες θεραπείες στο Σουδάν, προσθέτοντας ότι 25 έχουν πεθάνει από τα τραύματά τους στο Βόρειο Νταρφούρ και το τελευταίο νοσοκομείο της δυτικής περιοχής έχει δεχθεί 183 τραυματίες τις τελευταίες 48 ώρες.

Τουλάχιστον 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.600 τραυματίστηκαν στις ταραχές, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επικαλούνται το Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών του Υπουργείου Υγείας του Σουδάν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: