Σουδάν – Kραυγή αγωνίας Ρωσίδας σε ελληνορθόδοξη εκκλησία: «Είμαστε εδώ χωρίς φαγητό και νερό»

Εγκλωβισμένοι σε μια εκκλησία χωρίς φαγητό και νερό. Ένα σκηνικό εφιάλτη κάπου ανάμεσα στις σφοδρές εχθροπραξίες στο Χαρτούμ. Μια Ρωσίδα που βρίσκεται παγιδευμένη στην Ορθόδοξη ελληνική εκκλησία εκθέτει τη δραματική εμπειρία της.

«Η κατάστασή μας είναι απελπιστική, δεν έχουμε ρεύμα, νερό και φαγητό» λέει η γυναίκα στο BBC που βρίσκεται με 15 άλλους στην εκκλησία στο Χαρτούμ.

Επισκέφθηκε τον ναό για το Μεγάλο Σάββατο των Ορθοδόξων, με την επτάχρονη κόρη της, όμως δεν κατάφερε ποτέ να βγει καθώς κλιμακώνονταν οι μάχες ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι δύο Έλληνες που προσπάθησαν να φύγουν από την εκκλησία τραυματίστηκαν από τα πυρά που έπεφταν στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

«Διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Ωστόσο, θα τους φέρουν πίσω στην εκκλησία γιατί τα νοσοκομεία κλείνουν. Δεν υπάρχουν φάρμακα. Χρειάζονται όμως θεραπεία» είπε η Ρωσίδα σε μήνυμά της στο WhatsApp.

Την ίδια στιγμή, δύο άλλα παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην εκκλησία, τις τελευταίες πέντε μέρες, τρομοκρατημένα από τα αλλεπάλληλα πυρά.

Πέμπτη μέρα συγκρούσεων — Κλείνουν τα νοσοκομεία, λιγοστεύουν τα τρόφιμα

Χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν το Χαρτούμ κάτω από βροχή βομβών, καθώς συνεχίζονται σήμερα οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού μετά την αποτυχία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ χθες.

Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.800 έχουν τραυματισθεί σε τέσσερις ημέρες συγκρούσεων, σε έναν απολογισμό που είναι βέβαιο ότι δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Πεζή ή με αυτοκίνητα, σε δρόμους σπαρμένους με πτώματα και απανθρακωμένα στρατιωτικά οχήματα, χιλιάδες Σουδανοί προσπαθούν να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν ή Χεμεντί και του σουδανικού στρατού του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν που συγκρούονται μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού το 2021.

Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Αλλά οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται πλέον σε υπαρξιακή ένοπλη αντιπαράθεση, κωφεύουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.

Ωστόσο, τα σύντομα διαστήματα που οι συγκρούσεις σταματούν, συχνότερα για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά ή για την μετακίνηση των δυνάμεων, κάθε μέρα ομάδες Σουδανών κατορθώνουν να βγουν από το Χαρτούμ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: