Ρωσία: Σχέδιο της Μόσχας για κατασκοπεία και σαμποτάζ στη Βόρεια Θάλασσα, αποκαλύπτει το BBC

Χρησιμοποιώντας ερευνητικά και αλιευτικά πλοία, η Μόσχα έχει έτοιμο ένα σχέδιο για κατασκοπεία και ενδεχόμενο σαμποτάζ στη Βόρεια Θάλασσα, ως όπλο στη φαρέτρα της σε περίπτωση που νιώσει ότι απειλείται από τη Δύση.

Όπως αναφέρει το BBC, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης καθώς, σύμφωνα με νέες καταγγελίες, διαθέτει ένα πρόγραμμα σαμποτάζ σε αιολικά πάρκα και καλώδια επικοινωνίας στη Βόρεια Θάλασσα.

Τα στοιχεία που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο προέρχονται από κοινή έρευνα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η Ρωσία, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, διαθέτει έναν στόλο σκαφών που έχουν μετατραπεί σε αλιευτικές μηχανότρατες και ερευνητικά σκάφη στη Βόρεια Θάλασσα. Τα σκάφη αυτά είναι εξοπλισμένα με υποβρύχιο εξοπλισμό παρακολούθησης και χαρτογραφούν βασικές τοποθεσίες για πιθανό σαμποτάζ.

Όπως αναφέρει το BBC, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζουν ότι ρωσικά σκάφη κινούνται στα βρετανικά ύδατα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ένας Δανός αξιωματικός της αντικατασκοπείας υποστηρίζει ότι τα σχέδια για σαμποτάζ προετοιμάζονται σε περίπτωση πλήρους σύγκρουσης με τη Δύση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε στους σκανδιναβικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς πως το πρόγραμμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη Ρωσία και ελέγχεται απευθείας από το Κρεμλίνο.

Οι σκανδιναβικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρουν ότι έχουν αναλύσει υποκλαπείσες ρωσικές επικοινωνίες, οι οποίες παραπέμπουν στα λεγόμενα «πλοία-φαντάσματα» που καταπλέουν στα ύδατα των σκανδιναβικών χωρών και τα οποία έχουν απενεργοποιήσει τους πομπούς για να μην αποκαλύπτουν τη θέση τους.

Η έκθεσή τους επικεντρώνεται σε ένα ρωσικό σκάφος, το «Admiral Vladimirsky». Στα «χαρτιά» αναφέρεται ως ένα ωκεανογραφικό πλοίο ή υποβρύχιο ερευνητικό σκάφος. Όμως, η έκθεση επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, ένας πρώην εμπειρογνώμονας του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου-υπό καθεστώς ανωνυμίας- υποστηρίζει ότι το σκάφος επιβραδύνει όταν πλησιάζει σε περιοχές όπου υπάρχουν αιολικά πάρκα. Αναφέρει επίσης ότι κατέπλεε επί έναν μήνα με τον πομπό του απενεργοποιημένο.

Το ίδιο πλοίο φέρεται να είχε εντοπιστεί πέρυσι στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, στις 10 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο υπογραμμίζει επίσης ότι οι Λονδρέζοι αξιωματούχοι γνωρίζουν την πρόθεση της Μόσχας να πραγματοποιήσει αυτό που είναι γνωστό ως υποθαλάσσια χαρτογράφηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σκαφών που κινούνται στα βρετανικά ύδατα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: