Σοφοκλής Ξυνής: Ο Εθελοντισμός στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Ομίλου ΞΥΝΗ

Είναι ο πρόεδρος του Ομίλου ΞΥΝΗ, του μεγαλύτερου και πληρέστερου εκπαιδευτικού ομίλου στη χώρα μας, με καταξιωμένη πορεία από το 1957 και καταλυτική συμβολή στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η σημαντική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και η σημαίνουσα επαγγελματική πορεία του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή, με καινοτόμες πρωτοβουλίες στο ελληνικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, αποτελούν ορόσημα στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας μας, και συνοδεύονται από ένα αξιοσημείωτο κοινωνικό έργο, με βασικό του άξονα τον Εθελοντισμό.   

Υπερήφανος για την ανάδειξη της ζωτικής αξίας του Εθελοντισμού, καθώς πιστεύει ότι είναι θέμα Παιδείας, ο Σοφοκλής Ξυνής θέτει τον Εθελοντισμό και τις συναφείς δράσεις στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Ομίλου ΞΥΝΗ.

Από το Tουρνουά Aγάπης για την 22χρονη Μυρτώ μέχρι τη βράβευση από την Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics

Το 2011, ο Όμιλος ΞΥΝΗ είναι ο μοναδικός εκπαιδευτικός όμιλος στην Ελλάδα, που συμμετέχει με τους σπουδαστές του στο πρόγραμμα Εθελοντισμού των «Special Olympics- Athens 2011». Συγκεκριμένα, υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας και κινητοποιεί περισσότερους από 600 σπουδαστές του να συμμετάσχουν ενεργά, ως εθελοντές, στη διοργάνωση των αγώνων. Μέσα από αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία, o Σοφοκλής Ξυνής συνέβαλε στη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο, καθώς και στην καλλιέργεια της αξίας του Εθελοντισμού στους σπουδαστές του, αλλά και της σημασίας του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της αυτοεκτίμησης και της υπεράσπιση των ικανοτήτων των ατόμων με διανοητική αναπηρία. Για την πολύτιμη και ουσιαστική συνεισφορά του στο πρόγραμμα εθελοντισμού του κινήματος των Special Olympics και στην καλλιέργεια της ιδέας του Εθελοντισμού, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Σοφοκλή Ξυνή.

Το 2012, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Ξυνή, ο Όμιλος ΞΥΝΗ συμπράττει με την 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και προχωρούν σε ανάπλαση του πάρκου της Γκράβας, επεμβαίνοντας ζωτικά στην αναβάθμιση της περιοχής. Περισσότεροι από 400 εθελοντές –σπουδαστές του Ομίλου ΞΥΝΗ ως επί το πλείστον, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, και εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων – συμμετείχαν στο μεγάλο εθελοντικό project ανάπλασης του πάρκου της Γκράβας, δίπλα στο ιστορικό σχολικό συγκρότημα. Για το εν λόγω project, χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε 2 ημέρες, περισσότερα από 900 λίτρα χρώμα και 100 πινέλα-ρολά βαφής για βάψιμο των τοίχων περιμετρικά του σχολικού συγκροτήματος, 150 σακούλες απορριμμάτων για τον καθαρισμό του πάρκου, 80 δέντρα, στο πλαίσιο της δενδροφύτευσης του πάρκου της Γκράβας και του περιβάλλοντος χώρου, κ.ά.

Πριν από έναν μήνα περίπου, τον Δεκέμβριο του 2019, ολόκληρη η Ελλάδα «αγκάλιασε» το εθελοντικό τουρνουά αγάπης για τη Μυρτώ, που συνδιοργάνωσε ο Όμιλος ΞΥΝΗ με τον Δήμο Γλυφάδας, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς. Μια κοινωνική πρωτοβουλία του Σοφοκλή Ξυνή, για την ενίσχυση του αγώνα της Μυρτούς της Πάρου, που έτυχε τεράστιας απήχησης και έμπρακτης στήριξης, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποθεραπεία της Μυρτούς στη Ρωσία. Προς επίρρωση, μάλιστα, της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, ο Σοφοκλής Ξυνής παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Γλυφάδας, διά χειρός του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το τουρνουά.

Ημερίδα «Εκκλησία & Παιδεία, Υπέρμαχοι του Εθελοντισμού» και βράβευση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου

Ο Εθελοντισμός ως έκφραση του Ανθρωπισμού, ισοδυναμεί ουσιαστικά με την ανιδιοτέλεια και συνιστά ισχυρό θεσμό που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και προσδίδει νέο περιεχόμενο στη ζωή του εθελοντή, ο οποίος «λαμβάνει, προσφέροντας»!

Με στόχο την ανάδειξη της αξίας του Εθελοντισμού –ο οποίος αν και δεδομένος για τη λειτουργία μιας υγιούς κοινωνίας, έχει υποστεί σταδιακή αποδυνάμωση στις μέρες μας- ο Όμιλος ΞΥΝΗ, με συνέπεια σε κοινωνικές δράσεις που προάγουν την Προσφορά και την Αλληλεγγύη, διοργανώνει με πρωτοβουλία του Σοφοκλή Ξυνή το 2014, Ημερίδα με θέμα: «Εκκλησία & Παιδεία, Υπέρμαχοι του Εθελοντισμού» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»)!

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Σοφοκλής Ξυνής βραβεύει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμο, για το φιλάνθρωπο έργο της Εκκλησίας και για το προσωπικό εξαίρετο έργο που έχει διατελέσει ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, το οποίο διαπνέεται από το πνεύμα του Εθελοντισμού.

Σε ερώτηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ που είχαν καλύψει τότε την Ημερίδα, για τη βράβευσή του από τον Όμιλο ΞΥΝΗ, ο Μακαριώτατος είχε δηλώσει:

«Το σημερινό βραβείο ανήκει σε όλους όσους εργάζονται για να υλοποιηθεί το έργο της Εκκλησίας. Ομολογουμένως συγκινήθηκα σήμερα και θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Ξυνή και τους συνεργάτες του, και ιδίως αυτήν τη θερμή νεολαία για το θέμα που επέλεξαν να αναδείξουν και απασχολεί τη σημερινή ημερίδα».

Ακολούθως, σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο κ. Ξυνής είχε επισημάνει:

«Ο Εθελοντισμός είναι ένας θεσμός που συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Το νέο σύνθημα που είναι επιτακτικό ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή της κρίσης είναι: Εθελοντισμός & Νέοι».

INFO:

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: