Σιτηρά: Επικοινωνία Μπλίνκεν-Φιντάν – Στο επίκεντρο των συνομιλιών η ρωσική στάση και ο φόβος αύξησης στις τιμές τροφίμων

Με την αγωνία να κορυφώνεται στη διεθνή κοινότητα για την αύξηση στις τιμές τροφίμων μετά την άρνηση της Μόσχας να ανανεώσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε την αναβίωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο τουρκικό υπουργείο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Ουκρανία και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι με τελεσίγραφα επανέρχεται το Κρεμλίνο στο τραπέζι των συνομιλιών για τα σιτηρά. Η Ρωσία δήλωσε, προ ενός 24ωρου, ότι χρειάζεται ενέργειες, όχι υποσχέσεις, από τις ΗΠΑ για να ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει για επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία αρνήθηκε τον περασμένο μήνα να ανανεώσει τη συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρά τον πόλεμο, λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να αρθούν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Ανέφερε ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία μόλις διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα.

«Εάν θέλουν να συμβάλουν στην εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας των σιτηρών που αφορά τις υποχρεώσεις προς τη Ρωσία, οι Αμερικανοί πρέπει να το εκπληρώσουν, όχι να υπόσχονται ότι θα σκεφθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Μόλις γίνει αυτό, η συμφωνία θα ανανεωθεί άμεσα» προσθεσε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: