Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία για την ελληνική «Μόνα Λίζα» της Ανατολίας

Με αγωνιώδεις προσπάθειες και αναζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρχαιολόγοι, αλλά και επισκέπτες ανά τον κόσμο, θέλουν να πληροφορηθούν για την τύχη των μοναδικών ψηφιδωτών, που μέχρι πρότινος στεγάζονταν στο Μουσείο Ψηφιδωτών του Ζεύγματος, στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, επίκεντρο του φονικού σεισμού.


Παρότι το ομώνυμο μουσείο χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και αποτελεί -εκ πρώτης όψεως ένα σύγχρονο κτίριο- εντούτοις η σφοδρότητα του χτυπήματος του Εγκέλαδου έχει «παγώσει» τους πάντες, καθώς πλάι στην εκατόμβη των νεκρών και την παγκόσμια θλίψη για τις αμέτρητες απώλειες, η παγκόσμια κοινότητα κινδυνεύει να χάσει ένα σπάνιο και ελληνικής καταγωγής αρχαιολογικό εύρημα.




Πρόκειται για το σύνολο των μοναδικών ψηφιδωτών της ελληνιστικής πόλης Ζεύγμα (δηλαδή γέφυρας), η οποία στόλισε το ομώνυμο μουσείο με ψηφιδωτά δάπεδα 1.700 τετραγωνικών μέτρων, κατατάσσοντάς το δεύτερο στον κόσμο, με ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα.

Ανάμεσά τους, το πρόσωπο μιας νεαρής τσιγγάνας, η εκφραστικότητα της οποίας έκανε τους αρχαιολόγους και τους κριτικούς Τέχνης να την αποκαλούν ως την «Μόνα Λίζα» της Ανατολής, συγκεντρώνοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: