Σε τι αντιδρούν οι φαρμακοποιοί και τι θα κάνουν – Αχαΐα

Σε τι αντιδρούν οι φαρμακοποιοί και τι θα κάνουν   Αχαΐα

- Ασφαλιστικό. Καταργούν τις συντάξεις μας!

- Φορολογία. Το φαρμακείο αντιμετωπίζεται ως ΑΕ και δεν μπορεί να αντέξει.

- Κατάργηση του ιδιοκτησιακού με τη δυνατότητα ιδιώτη να ανοίγει φαρμακείο με πρόσληψη ενός υπαλλήλου φαρμακοποιού

- Απελευθέρωση του καναλιού των μη συνταγογραφούμενων και διάθεσή τους σε κάθε σημείο πώλησης

- Ηλεκτρονική παραγγελία ΜΗΣΥΦΑ

Είναι τα πιο μεγάλα αγκάθια στον κλάδο των φαρμακοποιών που βλέπουν κεκτημένα ετών να καταρρέουν. Το thebest.gr μίλησε με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Ανδρέα Σοφιανόπουλο ο οποίος μας ενημέρωσε εκτός των άλλων και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χθεσινή απεργία και συζήτηση στα συνδικαλιστικά όργανα και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης είναι ένα απο τα όπλα των φαρμακοποιών, στην κατεύθυνση γνωστοποίησης στο ευρύ κοινό, των νέων δεδομένων που τίθενται βάσει των αλλαγών που δρομολογούνται.

Μεταξύ άλλων τους φαρμακοποιούς πλήττουν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Φαρμακείων, αλλά και σε δεύτερο χρόνο η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Τα ΜΗΣΥΦΑ θεωρούνται casus belli για τους φαρμακοποιούς τα τελευταία πέντε χρόνια που τίθεται το ζήτημα της διάθεσης τους και από τα σούπερ μάρκετ. Πλέον, όμως, το μέχρι πρότινος καυτό αυτό ζήτημα για τον κλάδο γίνεται…ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη λαίλαπα του ιδιοκτησιακού με την οποία έρχονται αντιμέτωποι. Παρότι δεν εξειδικεύεται περαιτέρω στο κείμενο της εργαλειοθήκης, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως το φαρμακείο αποσυνδέεται με αυτόν τον τρόπο από τον φαρμακοποιό, καθώς θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο οποιαδήποτε και όχι μόνο ο κάτοχος πτυχίου φαρμακευτικής όπως ισχύει σήμερα.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης, της διάλυσης του ελληνικού φαρμακείου κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει η προηγούμενη μνημονιακη κυβέρνηση και δυστυχώς το συνεχίζει και αυτή η κυβέρνηση η οποία εξελέγη με ταμπέλα αντιμνημονιακή» επισήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Πάτρας κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί σειρά μέτρων τα οποία οδηγούν τα φαρμακεία σε πλήρη διάλυση.

«Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να γλιτώσουμε».

Οι φαρμακοποιοί και της Πάτρας συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι εκλέκτορες της χώρας, ώστε να δουν πώς θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα που ξεκίνησε. Ωστε να διευθετησουν μια κατάσταση η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή όπως χαρακτηριστικά λένε «είναι εκτός ελέγχου».

«Όσα δε τόλμησαν οι προηγούμενοι, τα τολμούν τώρα αυτοί»
Ο κ. Σοφιανόπουλος, αναφερόμενος στα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία, επισήμανε ότι είναι όλα εκείνα τα οποία δεν τόλμησε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση κι όμως βλέπουν έκπληκτοι να τα εφαρμόζει η σημερινή…

«Όσα δε τόλμησε να κάνει ο Άδωνις και ο Βορίδης, δυστυχώς τα τολμούν αυτοί. Αυτή τη στιγμή διαλύεται το σύστημα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Κινούμαστε δηλαδή απροκάλυπτα στο να ανήκουν τα φαρμακεία σε εταιρίες. Το επόμενο βήμα λοιπόν, είναι να γίνουμε υπάλληλοι των εταιριών- όσοι φυσικά μπορέσουμε να γίνουμε υπάλληλοι τους- γιατί τα φαρμακεία πλέον θα μειωθούν σε αριθμό και θα γίνει μια συγκεντροποίηση και μονοπώληση του συστήματος», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι το οποίο προωθείται προς ψήφιση είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φαρμάκων, τα λεγόμενα μη συνταγογραφουμενα θα πάνε στα σούπερ μαρκετ και όχι μόνο.

1.-Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

2.-Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.

3.-Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.

4.-Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.

5.-Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού (φαρμακοπωλείο) σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.

6.–Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.

7.-Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών. Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές: προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά. Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας. Η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.

8.-Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).

9.-Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες — μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).

Γιάννης Πομώνης-thebest

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: