Σε εξέλιξη η «Oδύσσεια» των ασιατικών ελεφάντων

Δεκαπέντε παχύδερμα ανάμεσά τους και τρία μωρά ελεφαντάκια περιπλανώνται στο άγνωστο — Ένας αρσενικός ελέφαντας ξεστράτισε από το κοπάδι- βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά — Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια

Συνεχίζουν το ταξίδι τους οι περιπλανώμενοι ασιατικοί ελέφαντες που έχουν γίνει σταρ στην Κίνα με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνοντας το κοπάδι των 15 στον αριθμό — ανάμεσά τους και τρία μωρά ελεφαντάκια- να παίρνουν έναν υπνάκο ανάμεσα στα δέντρα.

Το κοπάδι των ασιατικών ελεφάντων αποφάσισαν να αφήσουν το καταφύγιο στο οποίο ζουν στην Σισανμπαμά, μία μεθοριακή περιοχή με το Λάος και τη Μιανμάρ, για να κατευθυνθούν βόρεια σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ασιατικοί ελέφαντες σταμάτησαν να ξαποστάσουν μετά από ένα ταξίδι 15 μηνών μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, μια «οδύσσεια» που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ.

Ένα από τα drones που παρακολουθούν την διαδρομή του κοπαδιού των ελεφάντων, τα οποία διασχίζουν τη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας, κατέγραψε τα παχύδερμα ενώ ξεκουράζονται από το μακρινό τους ταξίδι των 500 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής.

Τα παχύδερμα είναι ξαπλωμένα στο έδαφος και κοιμούνται εκτός από το ένα ζωηρό μωρό ελεφαντάκι που φαίνεται σαν να παίζει ή να προσπαθεί να ξυπνήσει, μάλλον τη μαμά του.

Την περασμένη εβδομάδα, εικόνες από το κοπάδι των 15 ασιατικών ελεφάντων που περπατούσαν σε μια κατοικημένη περιοχή, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά μέσα και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των κινεζικών ΜΜΕ αλλά και τις κυβέρνησης του Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές έστειλαν μια ειδική ομάδα για την εποπτεία τους, ενώ η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πλάνα από την περιπλάνησή τους. Πάντως, κατά τη διαδρομή των 500 χιλιομέτρων, τα παχύδερμα ευθύνονται για καταστροφές σε καλλιέργειες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Την περασμένη Κυριακή ένα τείχος από φορτηγά παρατάχθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο για να αποτρέψουν το κοπάδι να πλησιάσει κατοικίες.

«Βρισκόμαστε εδώ για να εμποδίσουμε τους ελέφαντες», δήλωσε ένας οδηγός φορτηγού στο κρατικό δίκτυο CCTV, ο οποίος είχε παρατάξει το κόκκινο όχημά του μαζί με τα άλλα που σχημάτιζαν το τείχος, και διευκρίνισε ότι ενήργησε κατόπιν αιτήματος των αρχών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ελέφαντες φαίνεται πως χαίρουν άκρας υγείας. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις επιβράδυναν την πορεία των ελεφάντων, οι οποίοι έχουν καλύψει ήδη την απίστευτη απόσταση 500 χιλιομέτρων αφότου εγκατέλειψαν για άγνωστους λόγους το φυσικό τους περιβάλλον πριν από μερικούς μήνες.

Έτσι τα χαριτωμένα παχύδερμα αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξεκουραστούν, και ο υπνάκος τους σε ένα δάσος στα περίχωρα της Κουνμίνγκ καταγράφηκε από το κρατικό κανάλι CCTV που παρακολουθεί το κοπάδι όλο το 24ωρο.

Συνολικά οι τοπικές αρχές έχουν επιστρατεύσει 14 drones και περίπου 500 άτομα για να φυλάνε το κοπάδι, να κλείνουν δρόμους διευκολύνοντας τη πορεία τους και να επιχειρούν να κατευθύνουν τους ελέφαντες νοτιοδυτικά, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο CGTN.

Ένας από τους αρσενικούς ελέφαντες ξεστράτισε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα από τα άλλα μέλη του κοπαδιού, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές », όπως αναφέρει το Reuters.

Στο πέρασμά τους, τα παχύδερμα έχουν καταβροχθίσει τα πάντα προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και με τις προβοσκίδες τους έχουν σπάσει αρκετά παράθυρα «εξερευνώντας» κατοικημένες περιοχές.

Από την πλευρά τους, οι τοπικές Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται στην πορεία των παχύδερμων να μην αφήνουν στις αυλές τους αλάτι ή καλαμπόκι που τραβάνε την προσοχή των ζώων.

Οι ειδικοί σηκώνουν τα χέρια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το κοπάδι αποφάσισε να εγκαταλείψει την προστατευόμενη περιοχή όπου ζούσε στην Σισανμπανά για να ξεκινήσει το ταξίδι του στο άγνωστο που κρατάει μήνες…

Υπάρχουν μερικοί που θεωρούν ότι ένας άπειρος ελέφαντας μπορεί να ξεμυάλισε το κοπάδι ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το κοπάδι αναζητά ένα νέο φυσικό περιβάλλον.

Οι ασιατικοί ελέφαντες είναι ένα απειλούμενο είδος. Η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, από τότε που αναχώρησαν από το καταφύγιό τους, έχουν καταστρέψει περίπου 560 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων.

Οι ελέφαντες που ζουν ελεύθεροι στη φύση προστατεύονται στην Κίνα, όπου ζει ένας πληθυσμός περίπου 300 ζώων, έναντι λιγότερων από 200 στα χρόνια του 1980. Ζουν αποκλειστικά στην τουριστική και τροπική περιοχή της Σισανμπανά.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα παχύδερμα τείνουν να προσεγγίζουν χωριά, καθώς τα φυτά με τα οποία τρέφονται, συνήθως έχουν αντικατασταθεί με είδη που δεν είναι βρώσιμα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: