Ryanair: Στη Λιθουανία οι 11 Έλληνες της πτήσης που προσγειώθηκε αναγκαστικά στη Λευκορωσία

Συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 171 επιβάτες – Για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας» έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών – Θα υπάρξουν συνέπειες προειδοποιεί η Επίτροπος Μεταφορών — Απελευθέρωση του δημοσιογράφου  Ρομάν Προτασέβιτς  ζητά ο Σαρλ Μισέλ

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας προσγειώθηκε μετά από πολύωρη περιπέτεια η πτήση Ryanair FR 4978, που ξεκίνησε από την Αθήνα, ωστόσο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος που αντιτάσσεται στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο» τα όσα συνέβησαν, ενώ μίλησε ξεκάθαρα για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας».

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 171 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 11 Έλληνες πολίτες. «Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη», σημειώνει το υπουργείο.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν διεμήνησε ότι «η κατάσταση θα έχει συνέπειες». «Πρέπει να επαληθεύσουμε όλα τα γεγονότα και τους επιβάτες — δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέχρι την άφιξη στο Βίλνιους» είχε αναφέρει.

Απελευθέρωση του αντιφρονούντα δημοσιογράφου ζητά ο Σαρλ Μισέλ

Από την πλευρά του, ο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς ενώ τονίζει ότι «το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει: «Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.

Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» προσθέτει.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «το περιστατικό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: