Ρωσία: Στρατηγός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Σκριπάλ πιθανός διάδοχος του Πριγκόζιν

Ο υποστράτηγος Andrey Averyanov, ο οποίος είναι επικεφαλής της Μονάδας Μυστικών Επιχειρήσεων της GRU, φέρεται να είναι ο διάδοχος του Γεβγκένι Πριγκόζιν στην ηγεσία της Wagner Group. Πρόκειται για τον άνθρωπο που φέρεται να έχει σύνδεση  με την δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του οι οποίοι το 2018 βρέθηκαν μισοπεθαμένοι σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπερι της Βρετανίας. 

Ο Averyanov εθεάθη τον Ιούλιο στη Σύνοδο Ρωσίας — Αφρικής όπου συστήθηκε στους Αφρικανούς ηγέτες.  Πλέον υπάρχουν υποψίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος υποστράτηγος θα αναλάβει επικεφαλής της οργάνωσης στην αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με τη συντηρητική πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Alicia Kearns η οποία μίλησε στο iNews, ο στρατηγός Averyanov μπορεί να ηγηθεί της Wagner και πρόσθεσε ότι «ο Πούτιν  δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την πρόσβασή του στους φυσικούς πόρους της Αφρικής, επειδή ο πλούτος της του επιτρέπει να επιβιώνει από τις κυρώσεις και να χρηματοδοτεί την παράνομη εισβολή του στην Ουκρανία».

Από την πλευρά της η Emily Ferris από το Royal United Services Institute, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιθανόν να έχει «πάρει το μάθημά του» καθώς όσοι έχουν «επικίνδυνες φιλοδοξίες» όπως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι «μπαλαντέρ». «Οποιοσδήποτε νέος ηγέτης της Wagner θα είναι πιθανότατα κάποιος που θα έχει επιλεγεί από το Κρεμλίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC.

Στο μεταξύ πηγές ισχυρίστηκαν στο Telegram ότι μία πιθανή ανάληψη της ηγεσίας της Wagner από τον Averyanov είναι μέρος σχεδίου του Κρεμλίνου προκειμένου να βάλει τέλος στις επιρροές του Πριγκόζιν στην Αφρική με σκοπό την αντικατάσταση της Wagner από μία ιδιωτική εταιρεία που ελέγχεται από την GRU.

Πρόκειται για την μονάδα 29155 η οποία εκτελεί επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη με εντολές του Πούτιν ενώ έχει σύνδεση με πολλές υποθέσεις όπως η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Παράλληλα η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να διατάχθηκε από τον Πούτιν να οργανώσει πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο, το 2015, το οποίο ωστόσο απέτυχε.

Ακόμη η εν λόγω μονάδα φέρεται να κρύβεται πίσω από μία εκστρατεία αποσταθεροποίησης στη Μολδαβία καθώς και για την δηλητηρίαση του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Emilian Gebrev το 2015. Σημειώνεται ότι η μονάδα 29155 είναι γνωστή στους κόλπους της Μόσχας ως «κέντρο εκπαίδευσης 161», καθώς πολλοί μελλοντικοί Ρώσοι κατάσκοποι εκπαιδεύονται υπό τη διεύθυνση του στρατηγού Αβεριάνοφ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: