Ράντοσλαβ Σικόρσκι: «Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα»

Ράντοσλαβ Σικόρσκι: «Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα»

Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι έκρινε ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι τα κτίρια της ουκρανικής κυβέρνησης…
έχουν εγκαταλειφθεί από τα στελέχη της κυβέρνησης.

Ο Σικόρσκι έγραψε στον ιστότοπο ότι η έχει εκλεγεί νόμιμα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει 24 ώρες να επικυρώσει το του 2004.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε επίσης μέσω Twitter ότι ο Σικόρσκι, που διαπραγματεύθηκε τις παραχωρήσεις του Γιανουκόβιτς μαζί με άλλους δύο υπουργούς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Η Βουλή της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα μια πρόταση η οποία προβλέπει την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς από το αξίωμα, μερικές ώρες αφού εγκατέλειψε το γραφείο του στο Κίεβο το οποίο καταλήφθηκε από διαδηλωτές και κατήγγειλε ένα πραξικόπημα.

Η Βουλή ανέφερε ότι ο πρόεδρος δεν είναι βάσει του Συντάγματος σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 25η Μαΐου.

Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη λίγο νωρίτερα, που σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος την μετέδωσε δόθηκε στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, ο Γιανουκόβιτς είπε ότι δεν θα παραιτηθεί ούτε θα εγκαταλείψει τη χώρα και αποκάλεσε τις αποφάσεις της Βουλής «παράνομες».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία πλέον στέκει στο πλευρό των διαδηλωτών με τους οποίους εμπλεκόταν σε αιματηρές συγκρούσεις επί ημέρες, όταν το κέντρο του Κιέβου μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη με τουλάχιστον 77 νεκρούς.

«Δεν πρόκειται για ένα πραξικόπημα. Τα κυβερνητικά κτίρια εγκαταλείφθηκαν. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί νόμιμα. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει 24 ώρες για να υπογράψει την επικύρωση και την εφαρμογή του Συντάγματος του 2004», έγραψε ο Σικόρσκι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο ομόλογός του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσαν την και την αντιπολίτευση να σεβαστούν τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης, με δύο χωριστές ανακοινώσεις τους στο Βερολίνο και στο Παρίσι αντίστοιχα.

«Εξαρτάται πλέον από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης —τόσο την πλευρά της κυβέρνησης όσο και εκείνη της αντιπολίτευσης— να εφαρμόσουν αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν» και να συμβάλουν να αποκατασταθεί η ομαλότητα, ανέφερε ο Σταϊνμάγερ.

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Φαμπιούς από την δική του πλευρά κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ και της Ρωσίας να «καλέσουν τα δύο μέρη να αποφύγουν τις βιαιότητες και να τηρήσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν».

Ράντοσλαβ Σικόρσκι: «Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα» Ράντοσλαβ Σικόρσκι: «Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα»

Ράντοσλαβ Σικόρσκι: «Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα»

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: