Πυρετός διαβουλεύσεων για να κλείσει η συμφωνία μέχρι αύριο, τα ανοιχτά μέτωπα

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο που πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με το κουαρτέτο με στόχο όλα τα ανοιχτά μέτωπα να κλείσουν εγκαίρως ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να συνεδριάσει απλώς για να εγκρίνει τη συμφωνία με τους θεσμούς.Κύκλοι του κυβερνητικού επιτελείου εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή» με τους θεσμούς ενώ ακόμη και σε αντίθετη περίπτωση, την λύση θα δώσει τελικά το Eurogroup.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις και με τους δανειστές, προκειμένου μέχρι αύριο να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να έχει καταλήξει στα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικά για τον ΦΠΑ, η τελευταία πρόταση που εξετάζεται προβλέπει αύξηση κατά 5% του φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας η νέα πρόταση της Αθήνας αναμένεται το αργότερο ώς την Πέμπτη το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση με την οποία θα επανέλθει το υπουργείο Οικονομικών θα καλύπτει στις οικίες σε ποσοστό κοντά στο 68- 70% από το αρχικό 72% με πτώση του αρχικού ορίου των 200.000 ευρώ. Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δύσκολο να επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο γεφύρωση των διαφορών για το συγκεκριμένο θέμα. Ετσι, εμφανίζονται αποφασισμένοι, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το θέμα δεν κλείνει, να διεκδικήσουν μια πολιτικά καλή συμφωνία μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση, παρακάμπτοντας την άτεγκτη στάση των εκπροσώπων των θεσμών, που «τρέχουν» τη διαδικασία αξιολόγησης.

«Είναι ένα πρόβλημα που θα συζητηθεί, με θετική διάθεση σεβόμενοι μεν την κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη φιλοσοφία πληρωμών σε αυτούς που χρειάζεται και που δεν είναι οι φτωχοί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο MEGA,ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί..

Ανοιχτά παραμένουν και τα θέματα της ρύθμισης των 100 δόσεων, σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια και οι ελάχιστες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.«Είμαστε ήδη πίσω όσον αφορά την υλοποίηση του πρώτου πακέτου και ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: