Ψυχικά προβλήματα »κρύβει» ο εθισμός στο διαδίκτυο – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Η έρευνα διαπίστωσε ότι εκείνοι που κάνουν χρήση του διαδικτύου  περισσότερο από τους υπόλοιπους μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά χρησιμοποίησαν δύο κλίμακες για να αξιολογήσουν την χρήση του διαδικτύου μεταξύ φοιτητών. Η μία κλίμακα ήταν το Internet Addiction Test (IAT), το οποίο αναπτύχθηκε το 1998 πριν καν ζήσουμε την τεράστια διάδοση των smartphones. Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης μια νέα κλίμακα με βάση τα τρέχοντα πρότυπα χρήσης του διαδικτύου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση του διαδικτύου σε συνολικά 254 φοιτητές και ανέλυσαν τα αποτελέσματα ως προς τη γενική ψυχική τους υγεία. Με βάση τα αποτελέσματα τους στο IAT, 33 μαθητές διαπιστώθηκε ότι είχαν εθισμό στο διαδίκτυο, αλλά με βάση τη νέα κλίμακα, ο αριθμός ανέβηκε στους 107! Οι επιστήμονες εφάρμοσαν επίσης τεχνικές για να μελετήσουν όχι μόνο την ευρεία χρήση σε χρόνο, αλλά και τον τρόπο χρήσης του διαδικτύου από τους φοιτητές και το πώς αυτός ο τρόπος επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Αυτές οι τεχνικές επικεντρώθηκαν σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το στρες, η παρορμητικότητα, η έλλειψη προσοχής και το Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που βρέθηκε να έχουν εθισμό στο διαδίκτυο και στις δύο κλίμακες είχαν περισσότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση καθημερινών δραστηριοτήτων. «Τα άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και αυξημένου στρες, προβλήματα με τον προγραμματισμό και τη διαχείριση του χρόνου, υψηλότερα επίπεδα παρορμητικότητας, καθώς και συμπτώματα ADHD», επισήμανε ο δρ Van Ameringen.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: