Προστασία α’ κατοικίας: Τι αναφέρει η κυβέρνηση και η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Προστασία μεγαλύτερη, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος διασφαλίζει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως ειδικότερα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ξεκίνησε με τους θεσμούς να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών και σήμερα η συμφωνία κλείνει με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%. Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ για το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Οι προϋποθέσεις, γι΄αυτό, είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα. Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

 «Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η σχετική αποκάλυψη είχε γίνει με έγγραφη απάντηση του επιτρόπου Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο.

ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εξαπατούσε τους πολίτες, λέγοντας “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Το Σεπτέμβριο, εξαπατούσε δεύτερη φορά τους πολίτες λέγοντας πως “δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.” Σήμερα, ο κ. Τσίπρας βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί.  Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται.  Και ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει».

ΠΑΣΟΚ

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας μειώνεται δραματικά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πρόσθεσε: «η διαπραγματευτική μέθοδος Τσίπρα είναι δυστυχώς πολύ καλά γνωστή. Σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, εξάντληση του χρόνου ώστε η χώρα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και τελικά υποχώρηση κατά κράτος. Τι έγιναν άραγε τα εύκολα λόγια και οι δημαγωγικές υποσχέσεις;».

Το Ποτάμι

«Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φθάσαμε ώστε το περίφημο κοινωνικό δίχτυ προστασίας στα κόκκινα δάνεια να είναι μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ για 300.000 δανειολήπτες» σχολιάζει Το Ποτάμι σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

«Από την προστασία όλων, ακόμη κι εκείνων που μπορούσαν να πληρώσουν, περάσαμε στην προστασία πολύ λίγων. Από το ένα άκρο στο άλλο. Ο λαϊκισμός κοστίζει ακριβά γι” άλλη μία φορά.

»Το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή περιλαμβάνει ρυθμίσεις που πλήττουν οριζόντια με αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων. Με εξαίρεση το ισοδύναμο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση (το οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε ως πρόβλημα για να το…λύσει μετά) ούτε δείγμα ισοδύναμου δεν κατατέθηκε στη διαπραγμάτευση παρά τις απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις.

»Για μία ακόμη φορά τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα πληρώσουν οι πολίτες. Η φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2015 δεν έχει προηγούμενο στην πενταετή ιστορία των Μνημονίων στη χώρα μας.

»Η αίσθηση εγκλωβισμού και αδιεξόδου κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία μετά την πασιφανή ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ακόμη και τα στοιχειώδη» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αργυρού δήλωσε για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ακινήτων: «H ρύθμιση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ακινήτων δείχνει ξεκάθαρα την απόσταση μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και των ψεύτικων λόγων και συνθημάτων του τύπου «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που φώναζαν προεκλογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε αμέσως μετά τις εκλογές να έχουν καταθέσει αναλυτικό σχέδιο και να μην περιμένει τις προτάσεις των εταίρων. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα προστάτευε την πρώτη κατοικία και θα διαχώριζε τους δανειολήπτες σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν από αυτούς που δεν μπορούν. Δυστυχώς δεν το έπραξε με αποτέλεσμα την αρνητική έκβαση στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Είναι αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί η συνοχή σε μια καθημαγμένη κοινωνία. Οι τελικές ρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν κοινωνικό και όχι επικοινωνιακό αποτύπωμα».

Λαϊκή Ενότητα

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας τονίζονται τα εξής: Μόνο ως λαιμητόμος μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία κυβέρνησης – πιστωτών με βάση την οποία η χώρα θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη κοινωνική τραγωδία της μεταπολίτευσης με το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών

Είναι ειρωνεία αυτήν την ώρα να διαμαρτύρονται, τάχα, για το μαζικό ξεσπίτωμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα, που από κοινού ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τις κατευθύνσεις του για απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει με αντισυνταγματικό πραξικόπημα τη συμφωνία για τους μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η κατάπτυστη, όμως, συμφωνία δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Θα μείνει στα χαρτιά και θα αχρηστευθεί στην πράξη από το κίνημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το οποίο η Λαϊκή Ενότητα, στην πρώτη γραμμή, θα στηρίξει και θα ενισχύσει.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: