Προσφυγικό, αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και χρέος στην ατζέντα Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής

Υπό τη βαριά σκιά άλλων τριών θανάτων προσφύγων – δύο παιδιών και μιας γυναίκας – στο Αιγαίο, ξεκινά σήμερα η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συζητήθηκαν σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο επίκεντρο της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής θα βρεθεί το προσφυγικό, η επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθώς και η αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξιμου, ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής με τέσσερις βασικές διεκδικήσεις: την αναγνώριση του προσφυγικού χαρακτήρα των Αφγανών, την αύξηση των κοινοτικών εκταμιεύσεων (κυρίως διευκολύνσεις για την παράκαμψη της γραφειοκρατίας και λιγότερο αύξηση των κονδυλίων), τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης (για το οποία επιδιώκεται οι διαδικασίες να γίνονται απευθείας σε χώρες τρίτες χώρες όπως η Τουρκία) και την αναθεώρηση του Δουβλίνου 3.

Τέλος παρά την αντίθεσης της ελληνικής πλευράς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανήλθε χθες πιέζοντας για ναυτική συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας “υπό ευρωπαϊκή αιγίδα”.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: