Πρεμιέρα σήμερα για τον τουρισμό: Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τα σύνορά της – Για ποιους και με ποιες προϋποθέσεις

Από ποιες χώρες δέχεται επισκέπτες η Ελλάδα;

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τον κατάλογο των χωρών για τους πολίτες των οποίων θα επιτρέπεται η είσοδος από την Τετάρτη, 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Από ποιες χώρες δέχεται επισκέπτες η Ελλάδα

Αναλυτικά, οι χώρες των οποίων οι κάτοικοι θα γίνονται δεκτοί είναι: η Αλγερία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Τυνησία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, και η Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή απόφαση, υπάρχει η πρόβλεψη ότι άμεσα θα προστεθεί και η Κίνα μεταξύ των “ασφαλών” χωρών, αν όμως το Πεκίνο ανοίξει και τα σύνορα της χώρας για τους Ευρωπαίους.

Η δυνατότητα εισόδου εξακολουθεί να υφίσταται κανονικά για όλους τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ και της ζώνης Schengen, καθώς και εκείνους των συνδεδεμένων με την ζώνη χωρών. Παράλληλα, στην χώρα μπορούν να εισέλθουν όσοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών.

Η είσοδος στην χώρα επιτρέπεται και για τους Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών, από όπου και εάν προέρχονται.

Πτήσεις

Από την Τετάρτη είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιουλίου παραμένει η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Χερσαία σύνορα

Η είσοδος στα σύνορα με τη Βουλγαρία επιτρέπεται σε επισκέπτες μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ από υπόλοιπα σημεία εισόδου, επιτρέπονται οι διελεύσεις αποκλειστικά για ουσιώδεις λόγους. Αποκλειστικά για ουσιώδεις λόγους επιτρέπεται η είσοδος και στα σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, αποφασίστηκε να μην ανοίξουν ακόμη τα σύνορα και να επανεξεταστεί η ημερομηνία που θα επιτρέπεται η είσοδος από την Κακαβιά.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

Ανοιχτές είναι οι πύλες εισόδου στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

Έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Να αναφέρουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: