Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο Κινέζος δημοσιογράφος που έχει «άκρες» στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν

Πρόκειται για τον μοναδικό ξένο ανταποκριτή που έχει ενσωματωθεί στο ρωσικό στράτευμα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guαrdian»

Ο Κινέζος Λιου Γιουγκουάνγκ μπορεί να είναι ο μόνος ξένος ανταποκριτής που μεταδίδει τα γεγονότα από την «καρδιά» του πολέμου στην Ουκρανία έχοντας πρόσβαση στα ρωσικά στρατεύματα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» , το γεγονός ότι ο Γιουγκουάνγκ έχει «άκρες» στους Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία, εγείρει ερωτήματα για το ρόλο του. Βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου μεταδίδοντας τις εξελίξεις όπως τις παρουσιάζουν οι Ρώσοι, στο πλαίσιο μιας άτυπης συνεργασίας Μόσχας- Πεκίνου; Η απλά ο Κινέζος δημοσιογράφος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου- τις τελευταίες ημέρες στην πολιορκούμενη Μαριούπολη — που μπορεί να απέκτησε πρόσβαση στις ρωσικές επιχειρήσεις καθώς η Μόσχα τον θεωρεί αμερόληπτο;


Ο Κινέζος είναι δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Phoenix TV» , και όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στη χώρα του είναι ιδιαίτερα γνωστός. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει ρεπορτάζ από διάφορες πόλεις που πλήττονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς . Στις 2 Μαρτίου, πήρε συνέντευξη από τον ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.

Σε ζωντανό ρεπορτάζ , ο Λου υποστήριξε ότι η πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ουκρανικές δυνάμεις, «αλλά, με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, η πολιτοφυλακή της ανατολικής Ουκρανίας απελευθέρωσε 40 κατοικημένες περιοχές. Η νίκη συνεχίζεται», είχε πει «on air». «Η ασυνήθιστη πρόσβαση του Λου στον ρωσικό στρατό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή άλλων ρεπόρτερ. Έχει επίσης πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το εύρος της συνεργασίας Μόσχας — Πεκίνου», όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Από τότε που οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία «απεριόριστης συνεργασίας», λίγο πριν ο Πούτιν ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Πεκίνο έδωσε αγώνα για να κρατήσει τις ισορροπίες.

Στο εξωτερικό, επιδίωξε να διατηρήσει μια ουδέτερη στάση σε ότο αφορά τη ρωσική εισβολή.

Επιπλέον, προώθησε θεωρίες συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων κατηγοριών ότι τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ εργαστήρια στην Ουκρανία ανέπτυξαν κρυφά χημικά όπλα και ισχυρισμούς ρωσικών ΜΜΕ ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε φύγει από το Κίεβο.


Σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου «Phoenix TV», ο Κινέζος ρεπόρτερ είναι πρώην αξιωματικός του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος έζησε στη Μόσχα για αρκετές δεκαετίες και κάλυψε γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Τσετσενίας, όπου φέρεται να είχε ρωσική στρατιωτική προστασία. Έχει λάβει πολλά βραβεία από τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό για τα ρεπορτάζ του.

Το δίκτυο όπου εργάζεται διατηρεί καλές σχέσεις με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία. Γα τον καθηγητή Στιβ Τσανγκ, διευθυντή του Ινστιτούτου «Soas China», ο Λου θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα ρωσικά στρατεύματα μέσω της προσωπικής του σχέσης με τη Ρωσία ή λόγω της ευρείας υποστήριξης της Κίνας στην ρωσική κυβέρνηση.

«Αυτά δεν αλληλοαποκλείονται. Το μόνο πράγμα που νομίζω ότι γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν ξένο δημοσιογράφο να ενσωματωθεί στις ρωσικές δυνάμεις εκτός εάν είναι βέβαιο ότι ο ξένος δημοσιογράφος θα μεταδίδει με θετικό τρόπο τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων. Το γεγονός ότι ο Λου ενσωματώθηκε στο ρωσικό στράτευμα δείχνει ότι το καθεστώς Πούτιν τον γνωρίζει αρκετά καλά ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν θα μετέδιδε κάτι αρνητικό για τις ρωσικές πολεμικές προσπάθειες», προσθέτει.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: