Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική καθαίρεση στρατηγού από τον Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε την Κυριακή ανώτερο αξιωματικό του στρατού, διοικητή δυνάμεων που μάχονται εναντίον των Ρώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Με διάταγμα μόλις μιας γραμμής, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την καθαίρεση του Εντουάρντ Μοσκαλιόφ από το αξίωμα του διοικητή των μεικτών δυνάμεων της Ουκρανίας, που εμπλέκονται στις μάχες στο Ντονμπάς, στα ανατολικά.

Ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί στον Εντουάρντ Μοσκαλιόφ μόλις την Παρασκευή, απαριθμώντας τους διοικητές με τους οποίους συζήτησε. Ο Μοσκαλιόφ είχε τοποθετηθεί στη θέση τον Μάρτιο του 2022, λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οι μεικτές δυνάμεις δεν έκαναν καμιά αναφορά στην καθαίρεση στους λογαριασμούς τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην κατάληψη των δυο περιφερειών που αποτελούν το Ντονμπάς. Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτηρίζει την κατάσταση εκεί δύσκολη και οδυνηρή τις τελευταίες εβδομάδες. Επίκεντρο των μαχών είναι η πόλη Μπαχμούτ, για την οποία οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές δημοσιοποιούν εντελώς αντιφατικές εκδοχές για την κατάσταση στην περιοχή.

Ενώ ρωσικές πηγές ανέφεραν πως το χωριό Γιάχοντνε, στα νότια, πάνω στον δρόμο προς τη Σλοβιάνσκ, έχει πλέον καταληφθεί, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε αντίθετα πως απωθήθηκαν ρωσικές επιθέσεις σε αυτό.

Η κατάληψη της συγκεκριμένης κοινότητας θα άνοιγε τον δρόμο ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να φθάσουν στο χωριό Χρόμοβε, από το οποίο διέρχονται τα εφόδια για τα ουκρανικά στρατεύματα στην Μπαχμούτ.

Και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν πως δίνονται μάχες γύρω από το χωριό Ιβανίβσκε, στον δρόμο προς την Κοσταντίνιβκα, δυτικά της Μπαχμούτ.

Η ίδια η Μπαχμούτ περιγράφεται ως το μεγαλύτερο σφαγείο του πολέμου, που έκλεισε προ ημερών έναν χρόνο και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως πλησιάζει στο τέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: