Πιο φτηνό μέχρι και 10% το φυσικό αέριο από το 2016

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μειωμένες τιμές μέχρι και 10% για το φυσικό αέριο, αναμένονται από τον Γενάρη του 2016, σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ΑΕ σε δημοσιογράφους της πόλης μας.

Όπως αναφέρθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στον Οικιακό Τομέα σήμερα, είναι μειωμένη κατά 24% συγκριτικά με το 2014 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κατά 32% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, εξασφαλίζοντας στον καταναλωτή σημαντική εξοικονόμηση.

20% περισσότεροι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας είναι σταθερή όπως σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Λεωνίδας Μπακούρας. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση για ανεξόφλητους λογαριασμούς, είπε πως είναι κατά 20% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. «Πέρυσι ήταν 7.900.000 ευρώ αυτά που μας χρωστούσαν από λογαριασμούς και φέτος το ποσό ανέρχεται στα 9.400.000 ευρώ. Στείλαμε σε 8000 καταναλωτές επιστολή για να κάνουν διακανονισμό και από αυτούς οι 7000 δέχτηκαν να πληρώσουν με δόσεις», εξήγησε και τόνισε πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε κρατικούς φορείς, σχολεία, αεροδρόμια, κολυμβητήρια. Στο σημείο αυτό είπε πως υπάρχει μια προσφορά μέχρι τα τέλη του έτους (31/12/2015) για δημοτικά κτήρια και εμπορικά κτήρια που μπορούν αν επιλέξουν να βάλουν φυσικό αέριο να έχουν δωρεάν τα τέλη σύνδεσης.

Από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο

Αναφορικά με τη δράση για αντικατάσταση θέρμανσης από πετρέλαιο σε αέριο σε κατοικίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για 1.882 ωφελούμενους από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 800.000€, ποσό το οποίο έχει καταβληθεί σε 762 ωφελούμενους.

Το προσεχές διάστημα σταδιακά, αναμένεται να εκταμιευθεί το ποσό του 1.170.000 € για τους υπόλοιπους 1.120 ωφελούμενους, ενώ η εταιρία έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα για την καταβολή της επόμενης δόσης δημόσιας χρηματοδότησης υπέρ των ωφελούμενων.

Προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια

Στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν με το διαχωρισμό της εταιρείας από το 2016 για διανομή και προμήθεια αερίου, και από το 2017 για το νομικό και λειτουργικό κομμάτι, και στην έλευση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου (κάτι που ισχύει ήδη για τους βιομηχανικούς πελάτες, από το 2017 θα ισχύσει για εμπορικούς καταναλωτές και από το 2018 για τους απλούς καταναλωτές), αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Federico Regola. Όπως είπε η χρονιά που προηγήθηκε ήταν γεμάτη προκλήσεις και το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει το success story της συνύπαρξης της ΔΕΠΑ με την ιταλική ENI. «Αυτό συμβαίνει γιατί η εταιρεία στοχεύει σε υψηλούς στόχους, το προϊόν που προσφέρει έχει σωστή ισορροπία ποιότητας – τιμής, θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο και διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και καλούς συνεργάτες».

Από την πλευρά του ο κ. Μπακούρας αναφερόμενος στο διαχωρισμό της εταιρείας είπε τα εξής: «η νομοθεσία αλλάζει με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν αλλαγές και θα δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Μια από τις αλλαγές είναι ότι η εταιρεία θα διαχωριστεί σε δύο. Αν ζημιωθούμε από αυτή τη διάσπαση θα ζητήσουμε αποζημίωση που θα δοθεί στους μετόχους μας».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις αρχές του 2017 θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής για παροχή φυσικού αερίου και από άλλες εταιρείες για τους εμπορικούς καταναλωτές, ενώ ανάλογη ρύθμιση θα ισχύει από τις αρχές του 2018 για τους απλούς καταναλωτές. Τη σύνδεση θα την κάνει η ΕΠΑ.

Στο 56% η διείσδυση του φυσικού αερίου στην πόλη μας

Αυτή τη στιγμή ο βαθμός διείσδυσης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη μας είναι 56% καλύπτοντας διανομή σε 12 Καλλικρατικούς δήμους και περισσότερους από 730.000 πολίτες.

«Το 2015 θα γίνουν 9414 νέες συνδέσεις, θα ενεργοποιηθούν 10.850 νέες παροχές αριθμός αυξημένος κατά 5,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να είναι στο 4,9%, ενώ οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 19% και τα συνολικά έσοδα της εταιρείας εκτιμώνται σε 124,4 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής.

Για το έτος 2016 έχει προγραμματιστεί η κατασκευή 20,1 χλμ δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης ενώ οι επενδύσεις σε δίκτυα και εκτός δικτύων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12,5 εκ. €.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: