Πιο δυναμικό και πιο σπορ το Seat Arona στην έκδοση Xperience

Όταν οδηγούμε για δεύτερη φορά ένα αυτοκίνητο πάντα βρίσκουμε σημεία που στην πρώτη οδηγική εμπειρία τα έχουμε παραβλέψει. Δεν είναι βέβαια σημαντικές οι παραλείψεις. Είναι κάποια σημεία  που επισημαίνουμε εκ των υστέρων, κάποιες σχεδιαστικές πινελιές, ωστόσο πάντα στη ζωή μας οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Το Seat Arona 1.0 ECO TSI στην καινούργια εξοπλιστική έκδοση Xperience δείχνει πιο σπορ με την αλουμινένια ποδιά εμπρός-πίσω. Και επειδή πάντα η πρώτη εντύπωση σε ότι και αν δούμε μας προδιαθέτει οφείλουμε να πούμε ότι στην έκδοση Xperience, η εντύπωση αυτή είναι θετική.

Η έκδοση Xperience αντικατέστησε την έκδοση Xcellence. Με πιο μοντέρνα «αμφίεση» και άλλον εξοπλισμό το Seat Arona με τον κινητήρα 1.0 ECO TSI, δείχνει πιο όμορφο. Η μεγαλύτερη μάσκα, οι  δυναμικές  γραμμές στον προφυλακτήρα, η αλουμινένια ποδιά εμπρός-πίσω, οι όμορφες νέας σχεδίασης 17άρες ζάντες αλλά και η διχρωμία «dark camouflage» το κάνουν να ξεχωρίζει.

Μια από τις λεπτομέρειες στην έκδοση Xperience είναι ότι το «Arona» αναγράφεται με καλλιγραφικά  γράμματα χαμηλά στο κέντρο του πορτμπαγκάζ ενώ τροποποιημένα είναι και τα Led φωτιστικά σώματα.

Το Arona μπορείτε να το βρείτε στις εκδόσεις Style,Optimum, Xperience και FR. Όλες οι εκδόσεις έχουν πλούσιο εξοπλισμό. Στην έκδοση της δοκιμής μας (Xperience) υπάρχει επιπλέον ο αυτόματος διζωνικός κλιματισμός Climatronic, το σύστημα ανοίγματος χωρίς κλειδί, οι αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και τα διακοσμητικά πλαίσια στους αεραγωγούς που είναι γκρί χρώματος. Υπάρχει ακόμη το υποβραχιόνιο εμπρός, ο χώρος αποθήκευσης κάτω από το κάθισμα του οδηγού και του συνοδηγού, τα φυμέ τζάμια από την β κολώνα και πίσω και οι πλαϊνοί καθρέφτες στο χρώμα της οροφής ενώ οι χειρολαβές είναι στο χρώμα του αμαξώματος.

Το εσωτερικό είναι εμπνευσμένο από το νέο Leon. Το ταμπλό χωρίζεται σε δυο επίπεδα. Η κεντρική κονσόλα και η βάση της έχουν αλλάξει αρχιτεκτονική ενώ οι ακριανοί αεραγωγοί έχουν πιο στρογγυλό σχήμα και νέο διακοσμητικό περίγραμμα. Μας άρεσε το δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι που είναι ευχάριστο στην αφή.

Η κεντρική οθόνη αφής βρίσκεται ψηλότερα και έχει σχήμα tablet. Είναι 8,25 ιντσών αλλά υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας 9,2 ιντσών.

Αναβαθμισμένη είναι η ποιότητα των υλικών. Το πάνω μέρος του ταμπλό έχει πλέον μαλακό πλαστικό ενώ τα πάνελ των θυρών και τα καθίσματα έχουν νέες επενδύσεις. Το Arona είναι πενταθέσιο και οι χώροι ακόμη και για τους πίσω επιβάτες είναι ικανοποιητικοί. Το μεταξόνιο των 2.566 χλστ είναι μεγάλο και βοηθάει έτσι ώστε να μην δυσανασχετούν οι πίσω επιβάτες. Μόνο ο μεσαίος επιβάτης δεν θα είναι και τόσο άνετος για μεγάλο ταξίδι διότι το μεσαίο κεντρικό δάπεδο είναι υπερυψωμένο.

Το  πορτμπαγκάζ των400 λίτρων θεωρείται από τα μεγάλα για την κατηγορία του. Βέβαια δεν υπάρχει ρεζέρβα αλλά κιτ επισκευής ελαστικού.

Οι διαστάσεις του Arona είναι  4.154 mm (μήκος), 1.780 mm (πλάτος) και 1.537 mm (ύψος).

Στο δρόμο το Seat Arona 1.0 ECO TSI μας άρεσε. Κάτω από το καπό του υπάρχει ο γνώριμος  τρικύλινδρος 12βάλβιδος «χιλιάρης», υπερτροφοδοτούμενος άμεσου ψεκασμού,  βενζινοκινητήρας ECO TSI, που αποδίδει 110 ίππους στις 5.500 σ.α.λ με μέγιστη ροπή 200 Nm από 2.000- 3.000 σ.α.λ

Το τράβηγμα είναι δυνατό και σε προδιαθέτει να κινηθείς γρήγορα. Ο τρικύλινδρος δεν ακούγεται παρά μόνο αν ο οδηγός τον ζορίσει σε κάποια ανηφόρα. Στο δρόμο κινείται περισσότερο από ικανοποιητικά. Ο κινητήρας συνεργάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων. Έχει πυκνή κλιμάκωση ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι σχέσεις «κουμπώνουν» υποδειγματικά ακόμη και όταν οι αλλαγές γίνονται γρήγορα.

Επίσημα η Seat αναφέρει ότι η τελική ταχύτητα είναι 190 χλμ και η επιτάχυνση από στάση επιτυγχάνεται σε 10.6’’. Αλλά ποιος ασχολείται σήμερα με την επιτάχυνση όταν η τιμή της super βενζίνης κυμαίνεται στα 2 ευρώ και ποιος θα επιχειρήσει να κινηθεί πάνω από τα 130 όταν οι εθνικές οδοί γέμισαν από ραντάρ της Τροχαίας. Δεν είναι μόνο το χρηματικό πρόστιμο. Είναι και οι βαθμοί ποινής. Που μετά από κάποιο όριο παραδίδεις και την άδεια οδήγησης.

Η κατανάλωση θεωρείται καλή. Οι επίσημες μετρήσεις (WLTP) είναι 6 λίτρα (εντός πόλης) , 4.4 λίτρα (εκτός πόλης) και 5 λίτρα στο συνδυασμένο κύκλο. Η δική μας μέτρηση οδηγώντας χωρίς μέτρο έφθασε τα 8.1 λίτρα αλλά όταν λογικευτήκαμε η μέση κατανάλωση ήταν 6.2 λίτρα. Οι εκπομπές ρύπων (CO2)  σε συνδυασμένο κύκλο είναι 115 gr/km

Το crossover της ισπανικής εταιρείας μας άρεσε στο δρόμο. Το τιμόνι με την ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα έχει καλή αίσθηση. Το αυτοκίνητο είναι σταθερό στο δρόμο αλλά και στα γρήγορα κομμάτια με πολλές στροφές ακόμη και στην κατηφόρα δεν τρομάζει αφού οι κλίσεις του αμαξώματος είναι μικρές έως ανεπαίσθητες.

Η μπροστινή ανάρτηση είναι McPherson με ελικοειδή ελατήρια και υδραυλικούς αποσβεστήρες. Η πίσω ανάρτηση είναι ημιάκαμπτος άξονας με ελικοειδή ελατήρια και υδραυλικούς αποσβεστήρες.

Ικανοποιητικά είναι και τα φρένα. Τα μπροστινά είναι αεριζόμενοι δίσκοι (276Χ24) και πίσω δίσκοι (230Χ9).

Τέλος τα λάστιχα στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν Continental (205/55/ R17). Είχαμε καλή αίσθηση του δρόμου με ικανοποιητική κύλιση και αποτελεσματικά κρατήματα.

Ας δούμε και τις τιμές. Θα σας δώσουμε και τις τιμές για τις άλλες εκδόσεις έτσι ώστε να έχετε μέτρο σύγκρισης. Για την έκδοση Style η τιμή εκκίνησης είναι 19.890 ευρώ, για την έκδοση Optimum η τιμή εκκίνησης είναι 20.790 και η έκδοση της δοκιμής μας η τιμή ξεκινάει από τα 23.790 ευρώ.

Per Hal

 

 

Πιο δυναμικό και πιο σπορ το Seat Arona στην έκδοση Xperience gr.

now24.gr-auto

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: