Πιάνει δουλειά το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με Αμερικανό ναύαρχο

Με αμερικανική διοίκηση ξεκινάει η εποπτεία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, τελικά προϊστάμενος της μεικτής επιχείρησης ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναλαμβάνει ο Αμερικανός ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, διοικητής JFC της Νάπολης και όχι ο Αγγλος ναύαρχος Κλάιβ Τζονστόουν (MARCOM) όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί! Η αλλαγή «καπέλου» αποφασίστηκε χτες από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μετά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου εξαιτίας της απροθυμίας συνεργασίας των Τούρκων στρατιωτικών, που διαρκώς έθεταν βέτο προβάλλοντας τις παράλογες αξιώσεις τους ως προς τα θέματα επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου.

Τελικώς κρίθηκε σκόπιμο από την ηγεσία του ΝΑΤΟ προϊστάμενος της επιχείρησης στο Αιγαίο να αναλάβει Αμερικανός και όχι Βρετανός ναύαρχος ώστε να μπορεί να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στους Τούρκους, οι οποίοι για πρώτη φορά επί της ουσίας θα κληθούν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ και τη Frontex για να σταματήσει η ροή προσφύγων προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: