Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ: Δύο ώρες πριν από την επίσημη αναγγελία είχε ενημερωθεί για τον θάνατο η Τρας

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα από τις μεσημεριανές  ώρες της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου οπότε οι γιατροί της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έκαναν λόγο για σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της. 
Παρά το γεγονός ότι η είδηση του θανάτου της μονάρχη επιβεβαιώθηκε από το Παλάτι στις 18:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, η 15η στη σειρά που συναντήθηκε πριν από ένα 48ωρο με την Ελισάβετ, ενημερώθηκε για τον θάνατό της στις 16:30 (18:30 ώρα Ελλάδος) , δηλαδή δύο ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. 

Την ώρα της ενημέρωσης της Λιζ Τρας για το θάνατο της Ελισάβετ, επ[ιβεβαίωσε  επίσημος εκπρόσωπός της. 

Η ανακοίνωση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ έγινε στις 18:30 (τοπική ώρα): «Η βασίλισσα πέθανε ήρεμα το απόγευμα στο κάστρο του Μπαλμόραλ. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο».  

Μετά την αναγγελία του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, η Λιζ Τρας ανέβηκε στο πόντιουμ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ και έστειλε το μήνυμά της. 

Λιζ Τρας: Ο θάνατός της είναι τεράστιο σοκ για το έθνος και για όλο τον κόσμο

«Είμαστε συντετριμμένοι», τα πρώτα λόγια της νέας Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Η πρωθυπουργός Τρας αποτίoντας φόρο τιμής μίλησε για «ένα τεράστιο σοκ για το έθνος και τον κόσμο».

 «Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία και η χώρα μας άκμασαν υπό τη βασιλεία της Ελισάβετ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αναφέρθηκε, δε, στην προ ολίγων ημερών συνάντηση που είχε με τη βασίλισσα στο Μπαλμόραλ όταν ορκίστηκε νέα πρωθυπουργός.

«Η μονάρχης αποτέλεσε προσωπική έμπνευση για μένα» συμπλήρωσε η Τρας. 

«Η αφοσίωση της βασίλισσας στο καθήκον ήταν παράδειγμα για όλους μας και σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης απώλειας» υπογράμμισε, επίσης, η Τρας.

«Η χώρα τώρα πρέπει να ενωθεί και να υποστηρίξει τον βασιλιά Κάρολο. Ο Θεός να έχει καλά τον Βασιλιά» κατέληξε η Τρας.

Η συνάντηση με την 15η πρωθυπουργό της Βρετανίας

Εμφανώς εξουθενωμένη, αδυνατισμένη και με μπαστούνι, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε στο κάστρο του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

Η 96χρονη Ελισάβετ, η μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας, είχε ακυρώσει ήδη πολλές εμφανίσεις της αυτήν την χρονιά ενώ δεν συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις των τεσσάρων ημερών που γιόρταζε η Βρετανία το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: