Πάτρα: Το στερνό αντίο είπαν φίλοι και συγγενείς στον Ανδρέα Παναγόπουλο

Στερνό αντίο απηύθυναν το απόγευμα της Πέμπτης φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι και παλιοί συναγωνιστές στον Ανδρέα Παναγόπουλο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 χρόνων, χτυπημένος από βαριά ασθένεια, που τον ταλαιπωρούσε επί χρόνια.

Η κηδεία του εκλιπόντος πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Αλεξιώτισσας το απόγευμα στις 4 και η ταφή της σορού του στο εκεί συνοικιακό νεκροταφείο.

Επικήδειο του αείμνηστου εκφώνησε ο Πατρινός στενός φίλος και γείτονάς του, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Κατριβέσης, που από 33ετίας έχει εγκατασταθεί στην συμπρωτεύουσα.

Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που έχαιρε ο Ανδρέας Παναγόπουλος είναι το γεγονός πως στην κηδεία του παρέστη πλήθος μουσικών της πόλης, φίλοι Λαμπράκηδες και ΕΔΑΐτες από την νεαρή του ηλικία, σύντροφοι των πρώιμων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο πρόσφερε κατά το διάστημα που ήταν μέλος του, οι πρώην νομάρχης Αχαΐας Στ. Σερέτης-Αθανασόπουλος και δήμαρχος Πατρέων Ανδρ. Καράβολας, η δημοτική σύμβουλος της ΡΑΠ Ουρανία Μπίρμπα, ο Γραμματέας του ΕΑΜ Μιχ. Βασιλάκης, ο Γιώργος Βιδάλης και πολλοί άλλοι.

Μιλώντας για την προσφορά του αείμνηστου ο Πατρινός κοινωνιολόγος Νίκος Κατριβέσης, που ήρθε εσπευσμένως προς τούτο, φιλοτέχνησε με τα καλλίτερα λόγια την παρουσία του Ανδρ. Παναγόπουλου κοινωνική και πολιτική ζωή του.

Σημειώνεται ότι εκλιπών ήταν μουσικός και πατέρας τριών παιδιών. Είχε δραστήρια προσφορά στην νεολαιΐστικη οργάνωση της ΕΔΑ Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγ. Λαμπράκης, στην Πάτρα, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος, στην δικτατορία κινηγήθηκε από το καθεστώς, έφυγε για τη Γαλλία, όπου στο μεταξύ είχε καταφύγει ο Νίκος Κατριβέσης, μετά τον τριετή εξορισμό του από την χούντα και στην μεταπολίτευση τάχθηκε με το σοσιαλιστικό ρεύμα, ενώ όταν ανέλαβε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε γραφείο Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία.

Όμως ο αείμνηστος αγωνιστής, δεν ήλκετο από την γραφειοκρατία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα βρήκε διέξοδο στην μεγάλη του αγάπη, την μουσική. Εργάστηκε στο πιανόργανο και στο αρκόντεον σε πολλά νυκτερινά κέντρα, απ” όπου πέρασαν προσωπικότητες ολκής.

Βαθιά πολιτικοποιημένος και πνεύνα ανήσυχο, ο Ανδρέας Παναγόπουλος παρέμεινε ανέντακτος αριστερός μέχρι το τέλος της ζωής του, διατηρώντας την προσωπική του άποψη για τα τεκταινόμενα στο χώρο της αριστεράς, και την πίκρα του για την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποστασιοποιήθηκε.

Στην ουσία ο Ανδρ. Παναγόπουλος έμεινε ανένταχτος της αριστεράς, από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, τότε που η ιδεολογική διαμάχη στο χώρο του ΚΚΕ μαίνονταν με επίδικο την επικράτηση του ενός από τους δύο πόλους που είχαν αναφυεί μετά την διάσπαση του Φεβρουάριου 1968. Και προσέβλεπε στην ανάπτυξη της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Πηγή: gzmosxos.blogspot.gr

xespao.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: