Πάτρα: 22,5% η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους

Δεν είναι μόνο οι συνεχείς και διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις. Είναι και οι βαρύτατες ψυχολογικές επιπτώσεις που επέρχονται στους συνταξιούχους από την οικονομική ανέχεια. Τουλάχιστον στην Πάτρα ένας στους τέσσερις χαρακτηρίζει από μέτρια έως κακή την κατάσταση της υγείας του, ξέχωρα από τα υπόλοιπα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνουν ανησυχητικά την ψυχολογία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και σε δείγμα 450 ατόμων άνω των 60 χρόνων από διαφορετικές περιοχές της πόλης, τόσο στο κέντρο, όσο και σε συνοικίες που επιλέχτηκαν με βάση επιστημονικά κριτήρια, το 22,5% είναι καταθλιπτικοί! Μάλιστα το 1,5% εξ αυτών έχουν περάσει και το όριο της άνοιας με τους άνδρες να φαίνονται περισσότερο ευάλωτοι. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο όμως, καθώς αποτελεί επιβεβαίωση της σχέσης της κρίσης με την αύξηση της κατάθλιψης, είναι ότι το 90% των ηλικιωμένων που βιώνουν καταθλιπτική κατάσταση αποδίδουν το πρόβλημα στην φτώχεια τους μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος παίρνει σύνταξη κάτω από 630 ευρώ. Όσο για το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Ένα αληθινό δράμα. Περισσότεροι από τους μισούς υπολογίζεται ότι τρώνε μόνο μία φορά τη μέρα! Και μάλιστα η συντριπτική τους πλειοψηφία τρέφεται με προϊόντα δεύτερης και τρίτης διαλογής. Ενώ κατανάλωση κρέατος γίνεται μονάχα δύο φορές μηνιαίως! Το χειρότερο όμως όλων είναι πως το 72% των ερωτηθέντων απάντησε στο ότι η κακή τους ψυχολογική κατάσταση και η κατάθλιψη εν τέλει, ήταν αποτέλεσμα της στεναχώριας τους καθώς με τη σύνταξη που έπαιρναν… συντηρούσαν τις οικογένειες των άνεργων ή ημιάνεργων παιδιών τους, κάτι που πλέον δεν μπορούν να κάνουν αφού η σύνταξη δεν τους φτάνει για τα απολύτως απαραίτητα. Την ίδια ώρα ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών άνω των 60 ετών, νιώθουν… άχρηστοι! Και αισθάνονται πως η μείωση της σύνταξής τους οδηγεί σε σταδιακή εγκατάλειψή τους από τους οικείους τους.

Επιδημιολογία και στους νεότερους

Το 10 με 25% των ηλικιωμένων στην Πάτρα εμφανίζει σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης και το 1 με 5% πάσχει από μείζονα κατάθλιψη ενώ το 2 με 8% από δυσθυμία. Σε μελέτες που έγιναν σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας το ποσοστό των ατόμων με μείζονα κατάθλιψη ανέρχεται σε 5 με 15%, ενώ ποσοστό 30% εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα δυσφορίας, μελαγχολίας και διαταραχές της όρεξης και του ύπνου. Όμως η κατάθλιψη, και στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους νεότερους. Διαπιστώνεται μεγάλη επικράτηση της ασθένειας σε ηλικίες των 35 με 44 έτη όπου μάλιστα καταγράφεται μεγαλύτερο το ποσοστό που επιβαρύνει τις γυναίκες οι οποίες εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτες.

Πηγή: dete

xespao.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: