Όλγα Γεροβασίλη: «Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της στο προσφυγικό»

Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της, προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν, το οποίο προβλέπει προθεσμία τριών μηνών στην Ελλάδα για να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους, διαφορετικά θα δοθεί η δυνατότητα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για διάστημα από έξι μήνες ώς δύο χρόνια.
Η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι πρόκειται για μια μη εποικοδομητική επιχείρηση «επικοινωνιακής απομόνωσης της Ελλάδας», με αφορμή επιτόπιους ελέγχους που έγιναν από στις 10 Νοεμβρίου, «όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα, δυόμιση μήνες αργότερα».
Επαναλαμβάνει ότι «το κλειδί της διαχείρισης του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση από αυτήν την χώρα των συμφωνηθέντων. Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας».
«Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση.
» Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.
» Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.
» Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης» καταλήγει η ανακοίνωση.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: