Οι σύγχρονες προκλήσεις της κοινωφελούς δράσης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Πώς μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να παρέμβει και να παρέχει κοινωφελή δράση; Τι γίνεται όταν η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται συνεχώς και πώς μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης;

Το κοσμοπολίτικο παρελθόν και μέλλον της πόλης μας, η φτώχεια, η ανεργία και η εκπαίδευση, και ο ρόλος της τέχνης σε περιοχές που βρίσκονται σε διαμάχη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας του 5ου ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωφελή Δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου η θεματική του συνεδρίου αναπτύχθηκε γύρω από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ως μια ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και αντιμετωπίζει διαχρονικές και σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Στα του οίκου μας, στο τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Γιάννης Μπουτάρης εξηγώντας το μοντέλο στο όποιο δούλεψαν στο δήμο από τη στιγμή που ο ίδιος ανέλαβε τη δημαρχία. «Η πόλη έχει πλούσια και μακρά ιστορία. Δεν μπορείς όμως να αντιγράψεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να μάθεις από αυτό. Από την πολυπολιτισμικότητά της. Επέλεξα νέους συνεργάτες που αγαπούν την πόλη και όραμά μας είναι να υπάρχει μια σύνδεση της πόλης με τα Βαλκάνια», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. Αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση, λέγοντας πως η πόλη προσπαθεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Εξάλλου πρόσθεσε η Θεσσαλονίκη αποκαλείται και ως «μητέρα των προσφύγων», έχει εντάξει τους Αλβανούς που είχαν έρθει τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα, παλαιότερα είχε δεχτεί κύμα προσφύγων με την ανταλλαγή των πληθυσμών και ακόμη παλαιότερα εβραίους. Τόνισε ιδιαίτερα το βήμα που δίνει ο δήμος σε νέες ιδέες, ενώ αναφερόμενος στους στόχους της διοίκησής του είπε πως πρέπει να λυθεί το κυκλοφοριακό, η διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, και να λειτουργεί ο δήμος για τους πολίτες.

Στο να γίνουν οι πολίτες αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της πόλης εστίασε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ενώ η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων κα Λίνα Λιάκου αναφέρθηκε στο δίκτυο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» (Resiliant cities) και στις δυνατότητες που παρέχει.

Σε ζητήματα όπως η ανεργία και η φτώχεια εστίασαν οι ομιλητές του επόμενου πάνελ. Η Melissa Berman πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος στο Rockefeller Philanthropy Advisors χαρακτήρισε τα παραπάνω θέματα ως ανεπίλυτα προβλήματα γιατί δεν υπάρχει συμφωνία για τον ορισμό τους, οπότε δεν υπάρχει και συμφωνία για την λύση τους. Ωστόσο τόνισε πως η ιδιωτική φιλανθρωπία θα παίξει σημαντικό ρόλο και πως τα ιδρύματα με τη δύναμή τους μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα.

Για τον Alan Goodman, πρόεδρο στο Institute for International Education, «το παν είναι η μόρφωση, το αν έχεις πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό είναι κάτι το βασικό. Πρέπει να δούμε αν για παράδειγμα οι σημερινοί πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Και αν τα κράτη δεν μπορούν να βοηθήσουν, κάπου εκεί έρχονται και τα ιδρύματα, ο ιδιωτικός τομέας για να βοηθήσουν», σχολίασε. Συμπλήρωσε δε, πως το κράτος πρόνοιας συχνά χρηματοδοτείται από την φιλανθρωπία.

Για την Claire Spencer, ερευνήτρια σε προγράμματα στη Μέση Ανατολή και στη Νότιο Αφρική, «το πρόβλημα είναι πως μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στις τάξεις. Πρέπει να έχεις μια ισχυρή μεσαία τάξη», σημείωσε.

Στο ρόλο της τέχνης επικεντρώθηκε το επόμενο πάνελ με την Defne Ayas από το Πανεπιστήμιο Yale (School of Art) να λέει πως «ο κόσμος της τέχνης έχει γίνει ένα φόρουμ όπου ακτιβιστές και φιλόσοφοι βρίσκουν ένα σπίτι».

Για τον Jamie Bennett διευθυντή στο Art Place America «η τέχνη έχει ισχυρό ρόλο σε μια σύγκρουση, δημιουργεί δεσμούς ανάμεσα στον κόσμο και στον καλλιτέχνη».

Ο Bryan Doerries καλλιτεχνικός διευθυντής στο Outside the Wire, Theater of War Productions, αναφέρθηκε στις ελληνικές τραγωδίες που παρουσιάζει η ομάδα του με στόχο να κάνει τους θεατές να μιλήσουν για βιώματά τους από πολέμους, για πληγές που δεν είναι ορατές με το μάτι, αλλά υπάρχουν στην ψυχή.

Στην κριτική ματιά που πρέπει να έχει ο δέκτης αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ενώ μίλησε και για τις ταινίες του που συχνά θίγουν πολιτικο-κοινωνικά θέματα.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: