Οι αδιανόητες προπονήσεις 6χρονων παιδιών στην Κίνα για να γίνουν οι επόμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές

Σπαρακτικές φωτογραφίες ενός κοριτσιού που ξεσπά σε κλάματα κατά τη διάρκεια σκληρών αθλητικών προπονήσεων στην Κίναέχoυν προσελκύσει την προσοχή. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90,μεγάλος αριθμός παιδιών εντάχθηκε στα αθλητικά σχολεία της χώρας, όπου αναζητούνται και ετοιμάζονται οι μελλοντικοί πρ…


Σπαρακτικές φωτογραφίες ενός κοριτσιού που ξεσπά σε κλάματα κατά τη διάρκεια σκληρών αθλητικών προπονήσεων στην Κίναέχoυν προσελκύσει την προσοχή. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90,μεγάλος αριθμός παιδιών εντάχθηκε στα αθλητικά σχολεία της χώρας, όπου αναζητούνται και ετοιμάζονται οι μελλοντικοί πρωταθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα σχολεία αυτά, ωστόσο, οι μικροί μαθητές ωθούνται πολύ πέρα από τις σωματικές αντοχές τους και, μάλιστα, από την ηλικία μόλις των 6 ετών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι προφανώς την κατάσταση, άρχισαν να μην στέλνουν τα παιδιά τους εκεί, ώστε να μην τα υποβάλλουν σε αυτές τις σκληρές προπονήσεις.

Υπεύθυνος του γνωστότερου αθλητικού σχολείου της Σανγκάης επιβεβαιώνει: «Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, σχολεία σαν το δικό μας θεωρούνταν εξαιρετικά δελεαστικά. Όμως, τώρα λιγότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά».

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των πρωταθλητών μειώθηκε, αλλά και αρκετά από αυτά τα σχολεία έκλεισαν. Συγκεκριμένα, από τα 3.687 αθλητικά σχολεία που υπήρχαν στην Κίνα, τώρα έχουν απομείνει 1.990.

Σύμφωνα με νέο νόμο, όσα τέτοια σχολεία υπάρχουν σήμερα είναι υποχρεωμένα να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Κάτι που σταδιακά γίνεται. Για παράδειγμα, ορισμένα δεν υποχρεώνουν πια τους μαθητές τους να μένουν έγκλειστοι σε αυτά, αλλά τους δίνουν τη δυνατότητα να μένουν στο σπίτι τους και να πηγαίνουν εκεί μόνο για τις προπονήσεις.

Επίσης, μια ακόμα σημαντική αλλαγή γίνεται προς το καλύτερο: Μέχρι σήμερα οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν τεράστια έμφαση στην αθλητική προπόνηση και παρακολουθούσαν ελάχιστα μαθήματα ευρύτερης παιδείας, Όμως, τώρα στόχος είναι, εκτός από τις αθλητικές επιδόσεις, και η συνολικότερη μόρφωση.

Yπεύθυνος σχολείου στη Σανγκάη περιγράφει: «Αρκετά αθλητικά σχολεία αλλάζουν σιγά-σιγά την τακτική τους. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Ως τώρα, υπήρχε η αντίληψη ότι η σχολική εκπαίδευση και η αθλητική προπόνηση είναι δύο διαφορετικοί δρόμοι κι αν κάποιος θέλει να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα κανονικά μαθήματα ενός σχολείου. Αυτή η πεποίθηση, όμως, είναι λάθος. Στο κάτω-κάτω, πολύ λίγοι γίνονται τελικά πρωταθλητές».

Ακόμα, λοιπόν, κι αν κάποια από τα υπάρχοντα σχολεία αντιστέκονται στις αλλαγές, παραβιάζοντας και τον σχετικό νόμο που τις επιβάλλει, η κατάσταση έχει πράγματι αρχίσει να βελτιώνεται.

Το επιβεβαιώνουν, εξάλλου, και παλιοί πρωταθλητές, οι οποίοι παραδέχονται ότι έχει γίνει βελτίωση και στις ευρύτερες γνώσεις που παρέχονται στους μαθητές. Γνώσεις, που τους προετοιμάζουν για τη ζωή μετά τους Ολυμπιακούς.

Η 25χρονη Wang Linwen, πρώην πρωταθλήτρια στις πολεμικές τέχνες, επισημαίνει από την εμπειρία της ότι οι αλλαγές, ακόμα και οι μικρές, είναι καίριας σημασίας για όσους εξακολουθούν να θέλουν να ενταχθούν σε αθλητικά σχολεία.

Όπως η ίδια περιγράφει, για πέντε χρόνια περνούσε όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε προπονήσεις και μόνο τα σαββατοκύριακα διάβαζε για τα σχολικά μαθήματα.

«Έχασα πολλά που δεν ακολούθησα το κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα», συνοψίζει. «Οι αλλαγές στα αθλητικά σχολεία είναι απαραίτητες προκειμένου οι μαθητές τους να μην βγαίνουν στην κοινωνία χωρίς να γνωρίζουν τίποτα».

Πηγή: zaxarini.gr

Paraxena

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: