Οργή στη Χεζμπολάχ για την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στο τέμενος Αλ Άκσα – ΗΠΑ: Να μην αλλάξει το καθεστώς

Προκλητική θεωρούν οι μουσουλμάνοι την επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού σε τέμενος στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η αλλαγή της εύθραυστης ισορροπίας στην πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, θα έχει εκρηκτικές συνέπειες.

Ο ηγέτης του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι οποιαδήποτε παραβίαση του καθεστώτος δεκαετιών στο Τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, όχι μόνο εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Αφορμή για τις δηλώσεις στάθηκε η σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα την Τρίτη στην Πλατεία των Τζαμιών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ένα πρόσωπο της ισραηλινής άκρας Δεξιάς.

Εν τω μεταξύ και οι ΗΠΑ ζητούν αυτοσυγκράτηση.

«Κάθε μονομερής ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο το status quo θα ήταν απαράδεκτη», προειδοποίησε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε επίσης ότι «ανησυχεί βαθιά» για την επίσκεψη αυτή, θεωρώντας ότι θα μπορούσε «να αυξήσει τις εντάσεις και να υποδαυλίσει τη βία» στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Γερμανία που απηύθυνε έκκληση «να αποτραπούν οι ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις». «Το καθεστώς» σε αυτή την Πλατεία στην Ιερουσαλήμ «συνέβαλε επί μακρόν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας που είναι εύθραυστες γύρω από τους ιερούς τόπους», υπογράμμισε στο Twitter ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχείρησε πάντως να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός είναι πλήρως δεσμευμένος στο καθεστώς που επιτρέπει μόνο τη μουσουλμανική λατρεία στον χώρο.

Ιερός τόπος για δύο θρησκείες

Πρόκειται για τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ και τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού. Η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο και προσαρτημένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα.

Σύμφωνα με το ιστορικό status quo, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στον τόπο αυτό σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσεύχονται εκεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός Εβραίων, συχνά εθνικιστές, προσεύχονται κρυφά εκεί, μια κίνηση που καταγγέλλεται ως «πρόκληση» από τους Παλαιστίνιους και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το 2000, η επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν, τότε επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, στην Πλατεία των Τζαμιών είχε οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005).

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: