Ο Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των πρόωρων εκλογών

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας των πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, που έχουν οριστεί για τις 12 Απριλίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Bόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι πιστεύει πως η 12η Απριλίου πρέπει να τηρηθεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών.

«Αφήνουμε ένα περιθώριο για όποιες αλλαγές, κυρίως λόγω της κύρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ όπως μετάδωσε ο Alpha.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά την ευρωπαϊκή απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Οταν οι 29 χώρες μέλη έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και μετά πρέπει να το κυρώσει η Βόρεια Μακεδονία, δεν μπορούμε να μην έχουμε κοινοβούλιο», ανέφερε.

Τα Σκόπια ευελπιστούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους ή τον Ιανουάριο.

Την Τρίτη, ο κ. Ζάεφ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το «όχι» από την ΕΕ στα Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών, θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τη στάση του αυτή την πήρε πίσω μία ημέρα αργότερα, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Ζάεφ αισθάνθηκε «ως προσωπικό πλήγμα την αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

«Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου. Ξέρετε όμως ότι πολλές φορές τα σημάδια στο πρόσωπο μετά από μία μάχη δείχνουν πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό για το οποίο αγωνίζεστε» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος Μακρόν φέρεται να εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, με αποτέλεσμα η σχετική συζήτηση να μετατεθεί για τις 20 Μαΐου του 2020.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: