Νέος Πρόεδρος της Πορτογαλίας ο κεντροδεξιός Σόουζα

Ο Μαρσέλο Ρεμπέλου ντε Σόουζα είναι ο νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 52,99%.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αντόνιο Σαμπάιο ντα Νόβοα, με ποσοστό 22,01%.

Την έκπληξη πραγματοποίησε η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ, Μαρίζα Ματίας, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό (10%) υπερδιπλάσιο της πρώην σοσιαλίστριας υπουργού, Μαρία ντε Μπελέ Ροζέιρα (4,27%).

Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος εξασφάλισε το 3,87% των συνολικών ψήφων.

Στην νικητήρια ομιλία του, ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα, 67, είπε ότι θα εργαστεί για να προωθήσει τη συναίνεση και να επιδιορθώσει τους διχασμούς που δημιουργήθηκαν μετά από τις προηγούμενες εκλογές. Η θέση του προέδρου της Πορτογαλίας είναι κυρίως εθιμοτυπική αλλά ο ίδιος παίζει σημαντικό ρόλο σε καιρούς πολιτικής ανασφάλειας, όπως αυτή που έχει επικρατήσει στη χώρα από τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη βουλή και να απολύσει τον πρωθυπουργό.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση των σοσιαλιστών δεν θα καταφέρει να εκτίσει την πλήρη θητεία της και έτσι ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να παίξει σημαίνοντα ρόλο, είτε ως διαμεσολαβητής μεταξύ κομμάτων είτε χρησιμοποιώντας τη θέση του να διαλύσει τη βουλή και να κηρύξει εκλογές εκ νέου.

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: