Μυστικά των bartenders που μπορείτε να εφαρμόσετε και στο σπίτι

Η ζωή του όλη πίσω από μια μπάρα. Χανιά, Αθήνα, Κολωνία, Λονδίνο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη κάποιες από τις πόλεις στις οποίες εργάστηκε μέχρι να αποφασίσει ότι η Θεσσαλονίκη του ταιριάζει καλύτερα από όλες.

Σήμερα, συναντάμε τον Αλέξανδρο Σουρμπάτη στο νέο κόσμημα της πόλης, το Casablanca Social Club, όπου έχει αναλάβει το πόστο του bar και beverage manager.

Έχοντας διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς όπως το Havana Club Grand Prix, όπου το 2012 κατέκτησε την πρώτη θέση και εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Παγκόσμιο διαγωνισμό στην Κούβα αλλά και την ανακήρυξή του ως κορυφαίου barman στην Ελλάδα για το Nikka Perfect Serve το 2016, κατακτώντας παράλληλα την 3η θέση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό στη Ρώμη, δεν θεωρείται άδικα ένας από τους πιο ταλαντούχους bartenders της γενιάς του.

Εμείς καταφέραμε να τον πείσουμε ώστε να μας αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του κλάδου του, τα οποία εφαρμόζονται εύκολα και γρήγορα και στο σπίτι.

Ελαιοζάκχαρα λεμονιού – Τρομακτική λέξη, αλλά δεν είναι τίποτα φοβερό

Παίρνουμε έναν αποφλοιωτή πατάτας και βγάζουμε φλούδες από 8 λεμόνια κι ένα πορτοκάλι. Βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς τις φλούδες και προσθέτουμε 500γρ. λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης φροντίζοντας να καλύψουμε τις φλούδες. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 350ml. σουρωμένο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σουρώνουμε κι έχουμε μια βάση για σπιτική λεμονάδα! Σε ποτήρι προσθέτουμε πάγο, 50-60ml. από τα ελαιοζάκχαρα και απογεμίζουμε με σόδα. Η σπιτική σας λεμονάδα είναι έτοιμη!

Σιρόπι ginger

Τοποθετούμε το ginger στην κατάψυξη αφού το έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια. 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε το βγάζουμε από την κατάψυξη να ξεπαγώσει. Η ψύξη «σπάει» τις ίνες και το κάνει πιο μαλακό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα καταστρέψουμε τον αποχυμωτή που χρυσοπληρώσαμε.

Περνάμε το ginger από τον αποχυμωτή και σουρώνουμε σε μια δοσομετρική κανάτα. Αφού μετρήσουμε τον όγκο, προσθέτουμε σε αναλογία 1:1 σιρόπι ζάχαρης που έχουμε φτιάξει προηγουμένως.

Tip: Το ginger καθαρίζεται εύκολα με ένα κουτάλι του γλυκού ξύνοντάς το.

Σιρόπι ζάχαρης

Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα αφού πρώτα έχουμε μετρήσει τον όγκο. Στη συνέχεια και μόλις το νερό ζεσταθεί προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης σε γραμμάρια με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε σε μπουκάλι στο ψυγείο.

Προσοχή: Δεν αφήνουμε το νερό να βράσει γιατί θα αρχίσει να εξατμίζεται και θα μειωθεί η ποσότητα που μετρήσαμε αρχικά. Ισχύουν τα παραπάνω αν το αποσύρουμε από την φωτιά και το βάλουμε σε ογκομετρική κανάτα. Επίσης δεν βάζουμε την ζάχαρη πριν ζεσταθεί το νερό, γιατί αν γίνει αυτό θα καραμελώσει και θα δώσει πιο βαριές νότες στο σιρόπι μας και επιπλέον θα κιτρινίσει αρκετά.

Σιρόπι μελιού

Μετράμε σε ογκομετρική κανάτα θυμαρίσιο μέλι και προσθέτουμε τον μισό όγκο ζεστό νερό ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το μέλι.

Προσοχή: Δεν βάζουμε τα υλικά σε blender γιατί θα γεμίσει με αέρα και θα χαλάσει πολύ γρήγορα.

Mojito και Daiquiri στο λεπτό!

Σε μια κανάτα μετράμε ίσες ποσότητες σιροπιού ζάχαρης και φρεσκοστυμμένου χυμού λάιμ. Στον συνολικό όγκο προσθέτουμε ίση ποσότητα λευκού ρουμιού και ανακατεύουμε καλά τοποθετώντας την κανάτα στο ψυγείο.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε Mojito βάζουμε 8-10 φύλλα δυόσμου σε ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε 100ml. από το μείγμα μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε πάγο, απογεμίζουμε με σόδα και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε Daiquiri τότε προσθέτουμε 100ml. από το μείγμα μας σε shaker και ανακινούμε δυνατά για 10-15”. Στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι χωρίς πάγο και σερβίρουμε.

Tip: Αν θέλουμε τα cocktails μας να είναι ακόμα πιο απολαυστικά, στο μείγμα σιροπιού και χυμού προσθέτουμε λίγο περισσότερο χυμό λάιμ για να μην είναι τόσο «μπουχτιστικό» με την ζάχαρη.

Φύλλα δυόσμου/ βασιλικού

Για να αποθηκεύσουμε φύλλα δυόσμου και βασιλικού χρειαζόμαστε ένα τάπερ με καπάκι. Στρώνουμε φύλλα χαρτιού κουζίνας στο τάπερ και βάζουμε τα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού ένα-ένα μέσα.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε με φύλλα χαρτιού και κλείνουμε με το καπάκι. Είναι σημαντικό ο κρύος αέρας να μην χτυπάει απευθείας τα φύλλα γιατί θα μαυρίσουν και επίσης το χαρτί βοηθάει στην απορρόφηση της υγρασίας για να μην σαπίσουν.

syntages

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: