Μέτσοβο: Αρκούδα πάτησε και σκότωσε ηλικιωμένη – Καμία αποζημίωση στην οικογένεια

Τραγικό τέλος είχε μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Μέτσοβο, όταν πατήθηκε από μία καφέ αρκούδα και τραυματίστηκε θανάσιμα. Η οικογένειά της προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ για ψυχική οδύνη, ωστόσο, τα διοικητικά Δικαστήρια απέρριψαν την αίτησή τους.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2003, μια γυναίκα κτηνοτρόφος 85 ετών βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της 500 μέτρα από την καλύβα που έμεναν δίπλα στην στάνη με τα ζώα τους, που ήταν σε απόσταση 5 χλμ. από το κοντινότερο χωριό. Από την ιατροδικαστική έκθεση προέκυψε ότι ο θάνατός της επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από πόδι αρκούδας.

Ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και ζήτησαν να τους καταβληθεί από το Δημόσιο το ποσό των 950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της, υποστηρίζοντας ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αγροτικού πληθυσμού ο οποίος διαβιεί με τις αρκούδες.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο απέρριψαν την αίτησή τους ως αβάσιμη, όπως έκανε και το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2905/2017) που την απέρριψε για τυπικούς λόγους.

Οι δικαστές έκριναν ότι είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, αλλά και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές.

Επίσης, οι δικαστές ανέφεραν ότι είχαν δωρεάν φυτευτεί 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους, όπως διατέθηκαν και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, στην προανάκριση ο σύζυγος είχε καταθέσει ότι η γυναίκα του είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στο σπίτι τους και στη στάνη των ζώων τους, αλλά ήταν επιλογή της να μετακινηθεί μόνη της 500 μέτρα από την καλύβα τους. Παράλληλα, το ζευγάρι ποτέ δεν ζήτησε να πάρει δωρεάν ποιμενικό σκύλο, αλλά ούτε υπήρχε κοντά χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων ή χωματερή.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της προβαλλόμενης παρανομίας των οργάνων του Δημοσίου για το θάνατο της 85χρονης, με αποτέλεσμα να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αστικής ευθύνης του Δημοσίου.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: