Μετά τη Θάτσερ, η Τερέζα Μέι δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του πριν παραχωρήσει, την Τετάρτη, τη θέση του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στη νυν υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η οποία θα θέσει σε εφαρμογή την απόφαση για Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κάμερον θα υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ την Τετάρτη, αφού συμμετάσχει το πρωί στη συνεδρίαση της Βουλής με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Η νέα επικεφαλής της κυβέρνησης θα αναλάβει συνεπώς καθήκοντα λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., η οποία ώθησε στην παραίτηση τον κ. Κάμερον, υποστηρικτή της παραμονής στην Ε.Ε..

Η κ. Μέι θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990).

«Η Τερέζα Μέι και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν απέτισαν φόρο τιμής στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ στους δημοσιογράφους, αναχωρώντας από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «ενθουσιασμένος» που αφήνει τα κλειδιά στην κ. Μέι, 59 ετών, χαρακτηρίζοντας την αντικαταστάτριά του «σταθερή και ικανή». Θα της εμπιστευθεί επίσης τη φύλαξη του Λάρι, εννέα ετών τεμπέλη γκριζόασπρου γάτου της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρίνισε εκπρόσωπος της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Ο διορισμός της κ. Μέι επισπεύσθηκε εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της υφυπουργού Ενέργειας Άντρια Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, να ανακοινώσει πως παραιτείται από την κούρσα της διαδοχής του κ. Κάμερον, μόλις τέσσερις ημέρες αφού είχε επιλεγεί ως μία εκ των δύο υποψηφίων, μαζί με την κ. Μέι.

Η νικήτρια της αναμέτρησης επρόκειτο να αναδειχθεί το καλοκαίρι από την ψηφοφορία των 150.000 μελών του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος και το αποτέλεσμα θα ανακοινωνόταν στις 9 Σεπτεμβριου.

Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2020.

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: