Μετά από ενάμιση χρόνο στο διάστημα άλλαξε το DNA του Σκοτ Κέλι

Το DNA του αστροναύτη Σκοτ Κέλι, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο στο διάστημα, άλλαξε για πάντα κατά 7%, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Ο Κέλι παρέμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Στρατό για 520 ήμερες με αποτέλεσμα τα γονίδιά του να υποστούν σοβαρές αλλαγές και να μην επανέλθουν ποτέ στο κανονικό στη διάρκεια των 2 ετών που επέστρεψε στη Γη, σύμφωνα με ειδική μελέτη που διεξήγαγαν οι ειδικοί της NASA.

Σύμφωνα με το CNN, η εν λόγω έρευνα είχε ξεκινήσει πριν φύγει ο Κέλι για τη διαστημική του αποστολή, συνεχίστηκε ενώ βρισκόταν σε τροχιά και ολοκληρώθηκε στη Γη. Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA του Κέλι με αυτό του δίδυμου αδελφού του, Μαρκ Κέλι, ο οποίος είναι επίσης αστροναύτης και στο διάστημα εκείνο βρισκόταν στη Γη.

Η αλλαγή του 7% του DNA του Σκοτ Κέλι αφορά αλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με τουλάχιστον πέντε βιολογικές οδούς και λειτουργίες, μεταξύ άλλων στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του αμφιβληστροειδούς του.

Πλέον, οι επιστήμονες δηλώνουν με βεβαιότητα ότι «η μεγάλη παραμονή στο διάστημα είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για τον ανθρώπινο οργανισμό που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ακραίες συνθήκες». Η διαστημική πτήση συνδέεται με το άγχος της έλλειψης οξυγόνου, την αυξημένη φλεγμονή και τις δραματικές μεταβολές των θρεπτικών ουσιών που επηρεάζουν τα γονίδια.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: