Μέρκελ: Η Σέγκεν μπορεί να αντέξει μόνο αν φυλάσσονται τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Η Σένγκεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα, μόνο αν φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασηςARD και ZDF, με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου του ΧριστιανοδημοκρατικούΚόμματος (CDU) στην Καρλσρούη, προσθέτοντας ότι επίσης σημαντικό το θέμα της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη.

Τάχθηκε δε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής της ΕΕ είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες κοντά στην Συρία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές.

Αυτό που προέχει, σύμφωνα με την καγκελάριο, είναι να αντιμετωπιστούν τα αίτια της προσφυγικής κρίσης, να βελτιωθούν -σε συνεργασία με την Τουρκία- οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και να βελτιωθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις, όπως είπε.

Στην κεντρική εισήγηση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινά αύριο δεν υπάρχει τελικά αναφορά στην θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων. Τη ρητή αυτή αναφορά που προκάλεσε και την ένταση των τελευταίων ημερών εντός της CDU απορρίπτει κατηγορηματικά η καγκελάριος.

Στο κείμενο επισημαίνεται όμως ότι θα πρέπει να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία. «Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε αισθητά, με αποτελεσματικά μέτρα, τις εισροές αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Διότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία, ακόμη και σε μια χώρα σαν τη Γερμανία, στα όριά τους». Όσον αφορά δε την επαναφορά, λόγω προσφυγικής κρίσης, των συνοριακών ελέγχων, αυτοί θα πρέπει να συνεχιστούν και ενδεχομένως να εντατικοποιηθούν μέχρι να διασφαλιστεί ο αυστηρός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναφέρεται στην εισήγηση.

Action24.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: