Μάλι: Κυανόκρανος του ΟΗΕ τραυματίζεται βαριά σε «στοχευμένη» επίθεση

Μέλος της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά χθες Κυριακή σε «στοχευμένη» επίθεση εναντίον οχηματοπομπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο Μάλι, περιοχή στην αρπάγη της δράσης τζιχαντιστών, ανακοίνωσε μέσω Twitter η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA).

Νάρκη εξερράγη στην περιοχή Γκαό καθώς διερχόταν η οχηματοπομπή, που κατόπιν έγινε στόχος πυρών ελαφρών όπλων, σύμφωνα με τη MINUSMA. «Αυστηρή καταδίκη αυτής της επίθεσης και ευχές για ανάρρωση στον τραυματία», προστίθεται στην ανάρτηση.

Η MINUSMA δημιουργήθηκε το 2013 για να υποστηρίξει μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αντιμετωπίσει εξέγερση τζιχαντιστών.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Μετρά περίπου 17.500 άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 13.000 και πλέον στρατιωτικών και αστυνομικών.

Το Μάλι κυβερνά στρατιωτική χούντα από το 2020. Η δίδυμη πολιτική κρίση και κρίση ασφαλείας διαρκεί από το 2012, όταν τζιχαντιστές και αυτονομιστές πήραν τα όπλα στον βορρά.

Η βία κατόπιν επεκτάθηκε σε κεντρικούς τομείς της αχανούς χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες και στρατιωτικούς και ξεριζώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Μάλι ανέστειλε προσωρινά την εναλλαγή μονάδων της MINUSMA για μερικούς μήνες, με το στρατιωτικό καθεστώς να επικαλείται λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ξανάρχισαν στα μέσα Αυγούστου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: