Κύπρος: Σήμερα εκλέγεται ο πρόεδρος της Βουλής, ο δεύτερος ισχυρότερος στα πολιτικά πράγματα της χώρας

Μέχρι στιγμής είναι υποψήφιοι ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος – «Επίσημη πρώτη» σήμερα για τη νέα Βουλή, η οποία με εντολή του λαού θα υποδεχθεί στα έδρανά της οκτώ κόμματα –

Η Ολομέλεια της Kυπριακής Βουλής συνέρχεται το απόγευμα για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της.

Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις τέσσερις το απόγευμα και νωρίτερα θα συνέλθουν οι αρχηγοί των κομμάτων σε σύσκεψη για να καθορίσουν τη σειρά με την οποία θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες καθώς η διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο στην εκλογή.

Χθες έγινε άτυπη σύσκεψη των κομμάτων και αποφασίστηκε ότι θα γίνουν τρεις γύροι ψηφοφορίας. Στον πρώτο γύρο απαιτείται η συγκέντρωση 29 ψήφων για εκλογή Προέδρου, στο δεύτερο γύρο 22 και στον τρίτο απλή πλειοψηφία.

Μέχρι στιγμής θεωρούνται σίγουρες οι υποψηφιότητες του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο κ. Σιζόπουλος στηρίζεται από το κόμμα του από το ΔΗΚΟ  και από τη Συμμαχία Πολιτών.

Οι Οικολόγοι, που επίσης συνήλθαν χθες βράδυ, αποφάσισαν ότι εμμένουν στην υποψηφιότητα του Προέδρου τους Γιώργου Περδίκη.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) συνέρχεται το μεσημέρι το πολιτικό γραφείο για λήψη τελικής απόφασης. Προχθές το ΠΓ αποφάσισε να προκρίνει την υποψηφιότητα του προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) δεν ανακοινώθηκε μέχρι στιγμής πώς θα κινηθούν οι δύο βουλευτές του. Αναμενόταν χθες συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων για λήψη απόφασης.Πριν τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής θα γίνει η ορκωμοσία των 56 νέων βουλευτών που εξελέγησαν στις 22 Μαϊου.

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: