Κύμα-»τέρας» έκανε ρεκόρ στον Ατλαντικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την μέτρηση του υψηλότερου κύματος που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε την Τρίτη η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το κύμα-τέρας φτάνει τα 19 μέτρα ύψος και καταγράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2013 στον βόρειο Ατλαντικό, μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλανδίας. “Είναι η πρώτη φορά που μετράμε κύμα 19 μέτρων. Πρόκειται για ένα απίστευτο ρεκόρ”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, Βενγιάν Ζανγκ.

Πιο ψηλό από ένα εξαώροφο κτίριο, το κύμα δημιουργήθηκε μετά από ένα “πολύ ισχυρό” ψυχρό μέτωπο που πέρασε από την περιοχή και το οποίο προκάλεσε ανέμους με ταχύτητα 81χλμ/ω. Το προηγούμενο ρεκόρ αφορούσε κύμα ύψους 18,3 μέτρων, το οποίο καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και πάλι στον βόρειο Ατλαντικό. “Χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας καταγραφές και εκτενή αρχεία με στοιχεία για να βοηθηθούμε να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση καιρού / ωκεανών. Παρά τα τεράστια άλματα στον τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας, σημαντικό ρόλο στην καταγραφή συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι ειδικές σημαδούρες και τα πλοία”, δήλωσε ο Ζανγκ.

Να σημειωθεί ότι το ύψος ενός κύματος είναι η απόσταση που έχει η κορυφή του ενός από το χαμηλότερο σημείο του επόμενου. Η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ κατά καιρούς δημοσιεύει διάφορα καιρικά ρεκόρ, όπως είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 2012 είχε καταγραφεί στη Γαλλία η μεγαλύτερη σε διάρκεια αστραπή.

πηγή: news247.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: