Ξεκινά η Πολυεθνική Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2016» στην ΑΟΖ & στο FIR Λευκωσίας!

Από τα Μεσάνυχτα της Κυριακής ξεκινά η Πολυεθνική  πολιτικοστρατιωτική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ — 2016» που θα διεξαχθεί εώς την 31 Μαίου υπο τον Συντονισμό του (ΚΣΕΔ) της Κύπρου !

Η άσκηση θα διεξαχθεί στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Επαρχίας της Λάρνακας, εντός της ΑΟΖ και του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση, η οποία συντονίζεται από την Εθνική Φρουρά, θα συμμετάσχουν το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), η Αστυνομία Κύπρου, η Πολιτική Άμυνα, εθελοντές και με τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες από τα υπόλοιπα Υπουργεία, όπως επίσης και αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ουγγαρία. 

Στο πλαίσιο της άσκησης θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Μεταξύ των διαφόρων σεναρίων που αναμένεται να δοκιμαστούν είναι οι ασύμμετρες απειλές, συνήθως συνίστανται σε τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και σε αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, όπου θα δοκιμαστεί η διϋπηρεσιακή συνεργασία και το νέο πνεύμα διακλαδικότητας, ενώ παράλληλα, θα δοκιμαστεί και το επίπεδο της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών με τις συμμετέχουσες χώρες, καθώς η άσκηση θα έχει και πολιτικό σκέλος, με συμμετοχή και ξένων διπλωματών.

Σύμφωνα με τα σενάρια της άσκησης, στην πρώτη φάση της προβλέπονται ασκήσεις επί χάρτου, με συμμετοχή ξένων στρατιωτικών και διπλωματών.

Κατά την δεύτερη φάση, η οποία θα διεξαχθεί στο λιμάνι της Λάρνακας θα περιλαμβάνεται η πρακτική εφαρμογή της 1ης φάσης με συμμετοχή άνω των 15 Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο.

Στην τρίτη φάση της άσκησης, θα διεξαχθούν σενάρια αντιμετώπισης περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με τον ρόλο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης να είναι καίριος.

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου 2016 στο Λιμάνι της Λάρνακας παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

GT

Πηγή:veteranos.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: