Κουρουμπλής: Θα κρίνουν άλλοι αν πρέπει να παραιτηθώ

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα λεπτά του ναυαγίου για να υποστηρίξει πως ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε ακαριαία. «Είχατε αγωνία για τα σαπάκια; Γιατί εσείς που συγκρούεστε με τα συμφέροντα δεν φέρατε διάταξη περιορισμού ηλικίας των σκαφών αυτών; Ελπίζω τώρα που θα καταθέσουμε ερχόμενη διάταξη στην Βουλή να την ψηφίσετε. Να δούμε ποιος τα βάζει με τα συμφέροντα και ποιος κάνει αβαβα», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία της ΝΔ που μόλις έγινε το ατύχημα δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος της ΝΔ να με πάρει τηλέφωνο και να με ρωτήσει», σημείωσε ο υπουργός, ενώ περιέγραψε το ιστορικό της υπόθεσης.

«Στις 2:30 ήρθε το σήμα στο θάλαμο επιχειρήσεων ότι υπάρχει πλοίο βυθίζεται. Σε μίση ώρα 2 σκάφη του Λιμενικού ήταν στο σημείο. Η πρώτη ενέργεια να διασωθούν όσοι άνθρωποι ήταν μέσα. Στις 3:00 με ενημέρωσε ο αρχηγός του Λιμενικού και του είπα ότι μπαίνει επικεφαλής της προσπάθειας.

Στις 4:10 βυθίστηκε το πλοίο και στις 5:21 έφυγε το σήμα από το Αρχηγείο για ενεργοποίηση των τοπικών σχεδίων από τα λιμεναρχεία της κάθε περιοχής. Από την στιγμή που ενεργοποιούνται τα τοπικά σχέδια ενεργοποιούνται οι όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Στις 5:30 έφτασε το πρώτο απορρυπαντικό του Λιμενικού Σώματος. Στις 6:10 ανατέθηκε από τον ιδιοκτήτη του πλοίου σε άλλη εταιρεία το έργο απορρύπανσης, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος

Στις 7 το πρωί αρχίζει η προσπάθεια να κατέβουν δύτες γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η βύθιση πλοίου. Στις 7 μπήκαν δύτες και ξεκίνησε διαδικασία να τοποθετηθεί το φράγμα.

Στις 10 το πρωί ξεκίνησε προσπάθεια στεγανοποίησης και πέταξαν 2 σκάφη του ΛΣ για να εντοπίσουν τη κηλίδα. Στις 10:20 ολοκληρώθηκε το φράγμα.

Στις 8 το βράδυ με ενημέρωσε ο αρχηγός του ΛΣ ότι η προσπάθεια στεγανοποίησης έφθασε στο 80%.

Την Δευτέρα το πρωί είχα και πάλι ενημέρωση ότι η προσπάθεια στεγανοποίησης έφτασε στο 95% και πήγα στο Λονδίνο. Δηλαδή αν ήμουν εδώ θα το είχα στεγανοποιήσει πιο νωρίς; Μπορεί».

Ο ίδιος είπε ότι οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν αλλά υποστήριξε πως «οι δυνατότητες των δημάρχων είναι μηδαμινές»

«Η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε εντός 3 ημερών. Η στεγανοποίηση παρόμοιου πλοίου στο ναυάγιο της Ελευσίνας πριν 3 χρόνια έγινε σε 7 ημέρες. Η απορρύπανση της περιοχής κράτησε τότε 3 μήνες. Εμείς θα δούμε τις μετρήσεις σε ένα μήνα για να ξέρει ο λαός ότι εμείς δεν ρίξαμε ούτε ένα κιλό χημικών στην θάλασσα. Με μηχανικό τρόπο προσπαθούμε να καθαρίσουμε την θάλασσα και να μαζέψουμε το πετρέλαιο. Το πλοίο με βάση τα έγγραφα τελωνείου είχε μέσα 2.590 τόνους πετρέλαιο. Τους 1.819 τόνους τους φόρτωσε από ΕΛΠΕ και το υπόλοιπο ήταν δηλωμένο πετρέλαιο από άλλη φόρτωση. Πόσο έπεσε στην θάλασσα; Για να είμαστε σίγουροι πρέπει να ολοκληρωθεί σε 2-3 μέρες η απάντληση» είπε σε άλλο σημείο. «Σε ποιον άνηκε το πετρέλαιο; Του ιδιοκτήτη του σκάφους; Δεν πρέπει να απαντηθεί αυτό;» τόνισε για να προσθέσει «Στην Περιοχή του Πειραιά και της Σαλαμίνας υπάρχουν δεκάδες ναυάγια. Στην Σαλαμίνα έχει ναυάγιο με 4 χιλ τόνους μαζούτ και έρχεστε με τρεμάμενα χείλη και κλαίτε εσείς για το περιβάλλον. Δεν είχατε κάνει τίποτα για όλα αυτά. Είναι εν δυνάμει βόμβες για το περιβάλλον αυτά τα ναυάγια»

Το γρηγορότερο ήθελε τρεις ημέρες για να φτάσει το απορρυπαντικό πλοίο στην περιοχή που βυθίστηκε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας στη δευτερολογία του στη Βουλή. «Είστε αδιάβαστοι» συνέχισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και συμπλήρωσε: «Διότι ο κανονισμός EMSA λέει ότι η χώρα που ζητάει βοήθεια πρέπει να έχει εξαντλήσει τις εθνικές της δυνάμεις… Όλα τα άλλα είναι γκεμπελίστικα».

Τέλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία και συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Ρότερνταμ σχετικά με το θέμα της πετρελαιοκηλίδας. «Με πήρε ο Καμίνης, ζει ο άνθρωπος καλά είναι και μου είπε ότι μπορεί να στείλει δύο ειδικούς από Ρότερνταμ. Μάθατε τι δήλωσαν αυτοί;» είπε ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: