Κουμουτσάκος: Προβληματική η κατάσταση στο μεταναστευτικό

Για εξόχως προβληματική κατάσταση στο μεταναστευτικό που οφείλεται στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Action 24, σημείωσε πως 3-4.000 μετανάστες συνωστίζονται σε 600 θέσεις στο Βαθύ, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου ξεπερνούν τις 70.000, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να παρατηρείται από τον περασμένο Μάιο.

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, η κατακόρυφη αύξηση των ροών οφείλεται στους εξής παράγοντες: «στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο νέος δήμαρχος δήλωσε ότι θα τους μετακινήσει, με αποτέλεσμα χιλιάδες να κατευθύνονται ήδη προς τα παράλια. Στη Συρία παραμένουν δύσκολες συνθήκες και εξακολουθούν σε έναν βαθμό να ωθούν μεταναστευτικές ροές ενώ και το Ιράν ”σπρώχνει” Αφγανούς προς τη Μεσόγειο».

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για το θέμα, ενώ την Τετάρτη ο ίδιος θα βρεθεί στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών.

«Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία και ζητάμε από την Ευρώπη να δημιουργήσει μηχανισμό ευρωπαϊκών επιστροφών μεταναστών που κρίνεται ότι δεν χρήζουν ασύλου», συμπλήρωσε.

«Ο λόγος που η κυβέρνηση επιλέγει να μιλά για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι μέσα από τις καθημερινές ροές που καταλήγουν στη χώρα αυξάνεται πλέον ο αριθμός των ανθρώπων με προφίλ μετανάστη και μειώνεται ο αριθμός εκείνων με προφίλ πρόσφυγα».

politiki

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: